Soğuk algınlığı ilaçla gitmez

Soğuk algınlığı ilaçla gitmez
Memorial Hastanesi: Soğuk algınlığı ilaçları tedavi edici özellikte değil

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal, soğuk algınlığı için kullanılan ilaçların tedavi edici özelliğe sahip olmadıklarını dile getirdi. Baykal, "Bu ilaçlar kullanıldıklarında hastalarda geçici bir rahatlama sağlarlar. İlaçlar hastalığın erken döneminde rahatsızlıklar oluşmaya başladığında kullanılmalıdırlar." dedi. 

Havaların soğuması ve kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması ile pek çok insan soğuk algınlığından şikayetçi oluyor. Soğuk algınlığı hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların ne kadar etkili olduğu da sürekli tartışılıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof.Dr.Yavuz Baykal, "Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar tedavi edici özelliğe sahip değillerdir." diyor. Bu ilaçların geçici rahatlama sağladığını belirten Baykal, sözkonusu ilaçların rahatsızlığın başladığı dönemde kullanılması gerektiğini tavsiye ediyor. Yavuz Baykal, özellikle çocuklara ilaç verirken dikkat edilmesi çağrısında bulunarak, "Tedavide ağrı ve ateş için parasetamol, aspirin gibi ilaçlar kullanılırsa da, bu ilaçlardan aspirinin çocuklarda (5-12 yaş) karaciğer ve nörolojik rahatsızlıklarla kendini gösteren 'Reye sendromu'na yol açması nedeniyle kullanılması önerilmez. Yine bu ilaçlar astımı tetikleyebileceği ve ülsere neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Hastalarda burun tıkanıklığı, öksürük ve burun akıntısının dekonjestan, antihistaminik veya bunların kombinasyonu ile tedavi edilebileceğine işaret eden Yavuz Baykal, tiroid hastalığı ve hipertansiyonu olanların burun tıkanıklığı giderici ilaçları kullanmamalarını önerdi. 


-BAL VE LİMONUN YARARLI OLDUĞUNA DAİR BİLİMSEL VERİ YOK-


Soğuk algınlığı şikayetinde antibiyotik kullanmanın tavsiye edilmediğini belirten Baykal, "Halihazırda soğuk algınlığının tedavisinde virüslerin zararlarını önleyen bir ilaç yoktur. Antibiyotikler soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmazlar. Ancak hastalık seyri sırasında bakteriyel bir komplikasyon gelişmişse kullanılabilirler. Halk arasında yaygın kullanılan ekinezya, ökaliptus, garlik, bal, limon, çinko ve C vitamini gibi bitkisel kaynaklı maddelerin yararlı olduğuna dair hiçbir bilimsel veri yoktur. Hastalar uygun miktarlarda sıvı almalıdırlar. Günde 8 bardak su veya meyve suyu boğazın daha yumuşak olmasını ve akıntının kolaylaşmasını sağlayacaktır. Kafein içeren kahve, çay ve kolalı içecekler ile alkolden uzak durulmalıdır, çünkü bu ilaçlar susuzluğa neden olarak boğazı kurutacaktır." şeklinde konuştu.

Hastalık döneminde sigara içenlerin sigarayı bırakmaları veya içilen ortamlardan uzak durmaları gerektiğini belirten Yavuz Baykal, "Sigara dumanı boğazı tahriş ederek öksürük ve boğaz ağrısı şikayetlerinin artmasına neden olacaktır." dedi. 

Çalışanların veya okula gidenlerin iyileşinceye kadar işe ve okula ara vermeleri gerektiğini belirten Yavuz Baykal hastalıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor: "Soğuk algınlığı olan kişilerle özellikle ilk birkaç gün içerisinde temastan kaçının. Soğuk algınlığı olan bir kişi ile temastan sonra ellerinizi yıkayın. Ellerinizi burundan uzak tutmaya çalışın. Ellerinizi kurularken ayrı bir havlu kullanınız. Öksürük ve hapşırması olan kişiler bir maske ile ağız ve burunlarını kapatmalıdırlar. Soğuk algınlığı olanlar özellikle astım, kronik akciğer hastalığı olanlardan uzak durmalıdırlar. Tedavide yatak istirahati önemli. Hastalar bol sıvı almalı."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.