FETÖ yapamayınca onlar devreye girdi!

FETÖ yapamayınca onlar devreye girdi!
36 yıl ambargo uyguladığı İran ile şimdi ticaret yapmanın yollarını arayan ABD'nin, Türkiye'yi bu ülkeyle olan ticaret yüzünden hedef alması dikkat çekiyor.

Türkiye Gezi olaylarından beri ekonomi merkezde olmak üzere bir çok operasyona maruz kaldı. Türkiye'nin bölgede hızla büyüyen önemli bir aktör haline gelmesi, IMF borcunun ödenmesi ve dışa bağımlılığı azaltacak adımları atmasıyla bu operasyonların ardı arkası kesilmedi.

KUMPASTA İKİNCİ PERDE

Gezi olayları, 17-15 Aralık, 15 Temmuz, Kredi derecelendirme kuruluşlarının not darbesi ve dolar spekülasyonları... Bu operasyonlar farklı şekillerde halen devam ediyor. Avrupalı şirketler İran'da iş yapmak için birbiriyle yarışırken bu ülkeyle ticaret yaptığı için Türkiye yeniden hedef alındı. ABD'nin korumaya devam ettiği FETÖ'cülerin yönlendiriği bir iddianameye dayanarak Halkbank Genel Müdür Yardımcısı gözaltına alındı. Bu gözaltı ise 15/25 Aralık'ın bir devamı olarak nitelendirildi.

KOMŞUYLA TİCARET SUÇ MU?

Atilla'nın, İranlı İş Adamı Rıza Sarraf ile birlikte suçlandığı iddianame ise ABD'nin uyguladığı ambargoya rağmen Türkiye'nin İran ile ticaretini altın ve para üzerinden yapılmasın dayanıyor. İddianamede; Türkiye'nin 2010 yılından 2015'e kadar geçen sürede İran ile yaptığı ticaret konu ediliyor.

HALK BANK ÜZERİNDEN TÜRKİYE OYUNU!..

15 Temmuz darbe girişimine giden yolda 17-25 Aralık 2013 tarihinde sözde rüşvet ve yolsuzluk ismi verilen operasyon, Türkiye Cumhuriyeti üzerinde büyük oyunu ortaya koydu!.

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın "17-25 Aralık’ta FETÖ’nun farklı bir darbe girişimine muhatap olmuştuk . Uydurma deliler, hukuksuz işlemler ve algı operasyonuna dönüşen şovlarla, ülkenin seçilmiş başbakanını, ailesi ve çalışma arkadaşları ve büyük projeleri yürüten iş adamları üzerinden kuşatmaya kalktılar." şeklindeki açıklaması oyunun özetiydi!..

HALK BANKASININ ÖNÜ KESİLMELİYDİ!...

Halk Bank görev zararı veren kamu bankaları içerisinde son 11 yılda en karlı bankalardan biri haline gelmişti. Bu durum gerek yurt içindeki özel sektör ve yurt dışında kurulu ve Türkiye'den banka satın alarak pazara girmiş bankaları fazlasıyla rahatsız etmişti!

Banka yalnızca zarardan kurtulmakla kalmadı. Türkiye'nin en avantajlı ticari kredilerini vermenin yanı sıra tüketiciyi de memnun eden bireysel kredilerde kıyasıya rekabetin baş aktörü oldu. Son 5 yılın en istikrarlı büyüyen bankası oldu...

PEKİ NEDEN HALK BANK HEDEFE KONULMUŞTU

Halk Bank’ın hedefe konulmasının arkasında uluslararası dengeleri bile değiştiren bir neden var. O neden de, İran ile iş yapabilen tek banka olması

Bakın 2010’da ABD’nin uluslararası ödemeler sisteminde açılan yaklaşık 100 milyar dolarlık gedik, Türkiye'nin İran'ın petrol ve doğal gaz alacaklarını ABD’ nin parasal güç alanı dışına çıkarak by-pass etmesini Washington yönetimi hazmedemedi..

Çünkü gediğin sebebi, yükselen Çin değil, bölgesinde yükselen bir güç olma iddiasını en azından 2010'da koruyan Türkiye'ydi. Ve bu güç testine İran'ın 2009'da içine düştüğü ağır ekonomik ve mali dar boğaz neden olmuştu.

ABD ÇIKARLARINA KARŞI OLUNCA...

Türkiye-İran ticaretinin yanı sıra Hindistan gibi dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomilerini de ilgilendiren boyuta dönüşen bu parasal başkaldırı, ABD'nin ulusal çıkarlarına karşıydı.

TİCARET HACMİ HIZLA ARTIYORDU

2010'da Türkiye'ye gelen ABD Hazine Bakanlığı istihbarat yeni Müsteşarı David Cohen de bu kez daha sert bir dille uyardı. Cohen'in endişesini artıran, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminde göze çarpan 10 milyar dolarlık artıştı. İki ülkenin 2002'de sadece 1 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2010'da 11 milyar dolara çıkmıştı. Beş yıl içinde 30 - 35 milyar dolara çıkması öngörülüyordu..

HİNDİSTAN HAMLESİ: HATTI AÇAN VE DENEYEN İLK ÜLKE

Türkiye, İran'dan petrol ile gaz ithal eden ve ABD baskısına direnemedikleri için satın aldıkları petrolün parasını İran'a ödeyemeyen Hindistan gibi büyük ithalatçı ülkelere aracılık etme hazırlığındaydı. Hindistan, Türkiye ödeme hattını açan ve deneyen ilk ülke olmuştu.

TÜRKİYE'NİN CAN SİMİDİ OLMUŞTU

Halk bankası sektöründe hem dünyanın yükselen değeri hemde Türk ekonomisinin can simidi oluyordu. 2010 itibariyle Hindistan'ın İran'dan yaptığı 15-20 milyar dolar tutarındaki petrol ithalatının yüzde 55'i Halkbank üzerinden gerçekleşiyordu. 2010 yılı gecikmiş ödemeler toplamı olan 5 milyar dolar da yine bu kanaldan İran'a gönderilmişti.

ABD ÇARE ARAMAYA BAŞLADI

2011'in sonuna doğru ABD yeni bir önlemi daha devreye soktu ve İran'ın merkez bankası ile petrol gelirleri üzerinden parasal transfer yapan finansal kurumlarına yaptırım getirdi. Ancak ABD yaptırımları sıkılaştıkça, İran ile enerji ticareti yapan diğer ülkelerin de Türkiye'nin önünü açtığı bu ödeme sistemini kullanmış olabileceğini düşünen ABD’li uzmanlar, 2010 -2013 arası Türkiye'nin yaptığı parasal aracılığın 100 milyar doların üstünde olduğunu tahmin ederek çare arıyordu.. 

Kısa süre sonra, İran'dan petrol alan Çin, Hindistan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülke petrol ithalatlarını makul seviyelere indirmeleri karşılığında ABD ile anlaştı.

CARİ AÇIĞA POZİTİF ETKİSİ OLMUŞTU...

Ama Temmuz 2012'de istisna dönemi sürerken, Hindistan petrol alım ödemeleri de Türkiye'nin İran'dan yaptığı petrol ve doğal gaz alımları da devam etti. İran'a dönük ABD yaptırımlarına rağmen Türkiye üzerinden girişilen bu parasal operasyon, Türkiye'nin cari açığına da pozitif bir katkı sağlamış oluyordu. 2012'de yapılan analize göre, bu yolla "İran ambargodan biraz olsun kurtulmuş, Türkiye de eskiden ithal ettiği altınları ihraç ederek cari açığının düşüşünü hızlandırmış" oldu.

AÇIKÇA HEDEFE KONULDU

Türkiye'nin ABD'nin tüm ısrarlı uyarılarına rağmen, İran'ın petrol gelirlerine ulaşmasına vermiş olduğu destek büyük bir cesaretti. Hal böyle olunca da bu başarının mimarı İran ve Hindistan ile ilişkileri çok iyi kuran ve Türkiye’ye 16 milyar dolar girdi sağlayan  Halk Bank ve Genel Müdürü Süleyman Aslan  ABD ve AB’nin artık hedefindeydi.

Bilgileri Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl ve İnternetHaber yazarı Osman Diyadin köşesinden paylaştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.