Ruslardan Türklere tehdit!

Ruslardan Türklere tehdit!
Rus basınında yer alan haberlere göre Türkiye ile Rusya arasında tarım ürünlerinde yaşanan sıkıntıdan sonra Rus üreticilerin Türklere karşı harekete geçeceği savunuldu.

TurkRus'un haberine göre Türkiye'nin Rusya’dan ayçiçek yağının ithalatına vergi koyması Moskova’yı yeni hamleye yöneltti. Rus firmalar, Türkiye'nin Irak ve Suriye pazarındaki ayçiçek yağı pazarını ele geçirmeyi hedefliyor.

Moskova’daki uluslararası yağ konferansında konuşan Bakan Yardımcısı Cambulat Hatuov, “Türkiye’nin yaptığı gibi Irak ve Suriye pazarına şişelenmiş ayçiçek yağı satmamız gerekiyor. Pazar bizim olabilir” dedi. Rus yetkili, bu iki ülkenin Türkiye’nin en büyük müşterileri olduğunu toplam 637 milyon dolarlık ihracatın 500 milyon dolarlık kısmının bu bölgeye yapıldığını vurguladı.

Ülkenin en büyük ayçiçek yağı şirketlerinden EFKO, Rusya’nın şu an 437 bin ton olan ihracatının Irak ve Suriye pazarı ile 668 bin tona çıkabileceğini hesapladı.

İzvestiya’daki haberde Rus üreticilerin Türk markalarını Suriye ve Irak pazarından atabilecek güçte oldukları savunuldu.

Söz konusu haberde Türk markalarının çoğunun bugüne kadar Rusya'dan aldıkları ayçiçek yağını şişeleyerek Ortadoğu pazarında büyük pay sahibi oldukları, son yaptırımlar sonrası bu kompozisyonun değişmesinin beklendiği öne sürüldü.

Türkiye ayçiçek yağında Rusya’nın en büyük ithalatçısı. İzvestiya gazetesinin haberine göre, geçen yıl Rusya’dan ithalat 431 milyon doları buldu. İkinci sıradaki Mısır’ın alımı 184 milyon dolar.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.