AK Parti'den daha önce görülmemiş rekor!

AK Parti'den daha önce görülmemiş rekor!
AK Parti, 16 Nisan referandumuyla beraber girdiği 12 seçimi de kazandı.

AK Parti, 16 Nisan’da yapılan halk oylaması ile 12. zaferiyle Türk siyasi tarihinde bir başarıya imza attı. 14 Ağustos 2001’de Türk siyasi hayatına giren AK Parti, kuruluşundan 15 ay sonra 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde iktidara gelmişti. O tarihte yüzde 34,6’lık orana ulaşan AK Parti, tek başına iktidar olmuştu. İlk zafer sonrası girdiği bütün yarışları da kazanan AK Parti, 5 genel seçim, 3 yerel seçim, 3 halk oylaması ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın ilk tercihi olarak tarihe geçti.

YERELE DE DAMGA VURDU

AK Parti, ikinci sandık zaferini 2004’teki yerel seçimlerde aldı. Darbe söylentilerinin gölgesinde gidilen seçimlerde halk yüzde 40.2’yle yerel iktidarı da AK Parti’ye verdi. AK Parti, seçimde en yakın rakibi CHP’ye 20 puan fark attı. Üçüncü sandık başarısı 2007’de geldi. “E- muhtıra”, “Cumhuriyet mitingleri” ve Meclisteki 367 tartışmasında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın gölgesinde gidilen 2007’deki seçimlerde AK Parti yüzde 46,7 oy almayı başardı. Dördüncü sandık zaferi, halk oylamasıyla geldi. Cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren Anayasa değişiklikleri için gidilen halk oylamasında halk, yüzde 69’a yakın oyla AK Parti’nin değişiklik tekliflerine destek verdi.

2010 HALK OYLMASINA BÜYÜK DESTEK

Beşinci sandık galibiyeti 2009’daki yerel seçimlerle geldi. AK Parti, o seçimlerde de halktan yüzde 38.6’lık destek gördü. Altıncı sandık yarışının olduğu 2010’daki halk oylamasında ise halk, yüzde 57,88’lik oranla ‘Evet’ diyerek, AK Parti’nin önerilerini kabul etti. Çok sayıda düzenleme, hayata geçti. Yedinci sandık zaferi 2011’deki genel seçimlerle geldi. Halk, yüzde 49,8’lik oranla AK Parti’ye tarihi bir destek daha verdi ve 2023 hedeflerinin yolunu açtı. Sekizinci başarı, 2014’teki yerel seçimlerle geldi. “Gezi olayları” ve “17-25 Aralık operasyonları”nın gölgesinde gidilen seçimlerde halk, yine AK Parti’nin arkasında durdu. İktidar partisinin oy oranı yerelde yüzde 45,5’i buldu. Aynı tablo, dokuzuncu sandık yarışının olduğu 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerçekleşti. Muhalefetin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’a karşı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.79’luk oranla ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi ve Türkiye’de yeni bir dönem başladı.

2015’TE İKİ ZAFER BİRDEN

Onuncu sandık yarışına AK Parti, Ahmet Davutoğlu’nun Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı döneminde gitti. 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi çözüm sürecine yönelik sabotajlar, 6-7-8 Ekim olayları ve çok sayıda tartışma gündemdeydi. Buna karşın halkın yüzde 40.9’unun oyunu alan AK Parti, tek başına iktidara gelememesine karşın onuncu defa sandıktan ilk sırada çıkmayı başardı. On birinci sandık galibiyeti ise 1 Kasım seçimleriyle geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, koalisyon hükümeti kurulamaması ve Meclisten de bir seçim kararı alınamaması sonrasında seçimlerin yenilenmesi kararını vermesiyle Türk halkı aynı yıl ikinci defa sandık başına gitti.

Bu seçimlerde de AK Parti, seçmenin desteğiyle bir kez daha sandıktan ilk sırada çıkmayı başardı.

Son zafer 16 nisan

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin desteğiyle Meclis’ten geçen ve dün halkın oyuna sunulan Cumhurbaşkanlığı Sistemini içeren Anayasa değişikliği paketi AK Parti ve MHP’nin ortak halkoyu zaferi oldu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.