Eczacılar taleplerini bir kez ortaya koydu

Eczacılar taleplerini bir kez ortaya koydu
Van Bölge Eczacı Odası Başkanı Murat Keçecioğlu, Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında yeni ilaç alım protokolü imzalanmaması halinde 1 Şubat gününden itibaren sözleşmesiz döneme geçileceğini söyledi.

38. Bölge Van-Hakkari- Bitlis Eczacı Odası Başkanı Keçecioğlu, yaptığı basın toplantısında Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK ile aralarındaki sorunları anlattı. TEB ve eczacılar odası olarak çözüm için çalıştıklarını, ancak bakanlık ve kuruluşların anlaşmaya yanaşmadığını savunan Keçecioğlu, hükümetten isteklerini şöyle sıraladı: "Muayene ücretlerinin eczaneler aracılığıyla tahsilinin sonlandırılması gerekiyor. TEB'e verilen sözleşme yapma yetkisinin mutlak tanınması, 6197 sayılı yasa değişikliğine ilişkin yasa tasarısında eczacı-eczacı ortaklığının geri çekilmesi, avans uygulamasının hayata geçirilmemesi, kamu kurum ıskontoları yükünün eczacı üzerinden kaldırılması, hastanelerde eczacı istihdamının sağlanması, günübirlik tedavi uygulamasının kaldırılmasını istiyoruz. Reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışması sağlanması gerekir."

Birlik ile Maliye Bakanlığı arasında yapılan sözleşme gereği geri ödemede sıkıntılar yaşandığını ifade eden Keçecioğlu, buna ek olarak Yeşil Kart ödemelerinde 2007 yılından devreden alacakların miktarı 350 milyar TL olduğunu söyledi. Konsolide bütçe ve yeşil kart geri ödemelerinde bu gecikme ve ödemelerde yaşanan diğer sıkıntılar eczaneleri ticari riskin altına soktuğunu kaydeden Keçecioğlu, bu riskler sebebiyle eczanelerin ticari başarı sağlamasının mümkün olmadığını vurguladı. Keçecioğlu, ilaç alımında tekel olan devlet ve kurumlarının altına imza atmış olduğu sözleşme hükümlerini yerine getirmediği için SGK ve Maliye Bakanlığı imzalanan sözleşmeleri feshetmeye karar verdiklerini belirtti. 

Keçecioğlu, bir ay sonra sözleşmesiz döneme geçişi başlatacaklarını kaydederek, "Ortada bir sözleşme olmadan bir tarafın diğer tarafa hizmet sunması mümkün değildir. Bu dönemin sorumlusu TEB değil, taleplerimize kayıtsız kalan bürokratların uzlaşmaz tavrıdır. 2009 ilaç alım protokolünün imzalanmasını, diğer bakanlık ve kurumlar ile ilgili imzalanan sözleşmelerden kaynaklı sorunların çözülmesi için sözleşmezlik dönemine kadar elimizden geleni yapacağız. Biz oda olarak TEB bu süreçteki tüm kararlarını destekliyor ve uygulamalara uyacağımızı belirtmek istiyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.