Devletin özelleştirme geliri 14 yılda 71 milyar dolar

Devletin özelleştirme geliri 14 yılda 71 milyar dolar
14 yıllık “özelleştirme” gelirlerine bakıldığında hedefler tutturuldu hatta aşıldı. Bu süre zarfında tam 71 milyar dolarlık devlet malı satıldı...

Devletin kıymetli ekonomik varlıkları, bütçe açığı ve faiz ödemeleri uğruna  birer birer elden çıkarılıyor. Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin hisse devri töreninde konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, özelleştirme uygulamalarının Türkiye için önemli bir başarı göstergesi olduğunu söyledi. Ağbal, “Son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarına baktığımızda 71 milyar dolarlık bir özelleştirme yapmış durumdayız” derken, “özelleştirmelerin devamı var” mesajı verdi. 

“ÖZELLEŞTİRMELER DEVAM EDECEK”

Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin yüzde 100 hissesinin Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol’e devri için düzenlenen törende konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu özelleştirme ile devletin petrol dağıtım sektöründen tamamen çekildiğini söyledi. Son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarının 71 milyar dolar olduğunu belirten Ağbal, bugüne kadar enerji sektöründe 25 milyar doların üzerinde özelleştirme yaptıklarını belirtti. 

YÖNTEM ÖNEMSİZ; YETER Ki SATALIM!

Türkiye, bir türlü sağlayamadığı sermaye birikimi ve bütçe dengesi nedeniyle sürekli olarak “kaynak sıkıntısı” yaşıyor. İç ve dış borçlanmayla sağlanan kaynaklar için faiz ödeyen Türkiye, geriye kalan kaynak ihtiyacını da “satarak” karşılamaya çalışıyor. Özelleştirme uygulamalarının Türkiye için önemli bir başarı göstergesi olduğunu savunan Ağbal, bundan sonraki süreçte farklı sektörlerde de özelleştirmelere “aynı kararlılıkla” devam edeceklerinin altını çizdi. Ağbal, özelleştirme portföyünde bulunan şirketlerin blok satış veya halka arz ile satılacağını söyledi.
 
Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ’nin yüzde 100 hissesinin Zülfikarlar Holding’in iştiraki olan Turkuaz Petrol’e devri için düzenlenen törende konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu özelleştirme ile devletin petrol dağıtım sektöründen tamamen çekilmiş olacağına dikkati çekerek, sektörün yüzde 100 özel sektör tarafından icra edilen bir alan haline geleceğini vurguladı. Ağbal, hükümet olarak, devletin piyasa faaliyetleri içerisinde düzenleyici ve denetleyici olması gerektiğini her zaman söylediklerini belirterek, devletin piyasada rekabetin sağlanması için gerekli tedbirleri ve kararları almasının önemli olduğunu ifade etti.  Ağbal, son 14 yılda yapılan özelleştirme uygulamalarının parasal tutarının 71 milyar dolar olduğunu belirtti. 

“HALKA ARZI DA KULLANACAĞIZ”

Ağbal, bundan sonraki süreçte de özelleştirmelere aynı kararlılıkla devam edeceklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: “ÖİB kendisine yüklenen görev ve yetkisini önümüzdeki dönemde farklı sektörlerde de kullanmaya devam edecek. Şu anda ÖİB’ninportföyünde bulunan şirketlerin bazen blok satışı, bazen de halkı arzı olabilir, farklı yöntemler ile özelleştirme uygulamalarına devam edeceğiz. Özelleştirme uygulamalarında halka arz yöntemini de önemli bir alternatif olarak görüyoruz.” 

BAŞARI(!) GÖSTERGESİ…

Ağbal, özelleştirme uygulamalarının Türkiye için önemli bir başarı göstergesi olduğunun altını çizerek, özellikle enerji sektöründe son dönemde önemli ve başarılı özelleştirmelere imza attıklarını bildirdi. Özellikle 2008’de gerek dağıtımda gerekse üretimde önemli bir çalışmayı başlattıklarına işaret eden Ağbal, bugüne kadar da bu alanda 25 milyar doların üzerinde özelleştirme uygulamasını tamamladıklarını kaydetti. Elektrik dağıtım piyasasında 2008’de özel sektörün payının sadece yüzde 2 olduğunu, 2013 yılında ise bu oranın yüzde 100’e çıktığını belirten Ağbal, 2012’de elektrik üretim sektöründe özel sektörün payı yüzde 56 iken yapılan özelleştirmeler sonucunda yüzde 75’e çıktığını ifade etti. Ağbal, “İnşallah önümüzdeki dönemde elektrik özelleştirmelerinde üretim tarafındaki uygulamalara devam edeceğiz. Böylelikle elektrik üretim tarafında da özel sektörün payı çok daha yukarılara gitmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.