Mayınlı arazi için ihale
MARDİN Maliye Bakanlığı, mayınların temizlenmesi için Mardin Valiliği'ne yetki verdi. Valilik, 15 gün içinde mayınların temizlenmesi için ihale açacak.
Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Mardin'in Nusaybin ilçesi Ovaköy mevkiinde kurulması planlanan ikinci sınır kapısı için daha önce tespit edilen 300 dönümlük arazi artık mayınlardan temizlenecek. 15 gün içinde ihale tamamlandıktan sonra en geç 2 ay içinde inşaata başlanacak. Yeni kapının yaklaşık 20 milyon dolara mal olacağı ifade edildi.
Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, 2006'da Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak düşünülen ve Nusaybin'de kurulması planlanan ikinci sınır kapısı için 15 gün içinde ihale açacaklarını söyledi.
Kılıçlar, "Mayınları temizleme işi Türkiye'de kendi alanında bir ilk olacağı için sık dokuyup ince eliyoruz. Ve bir eksikliğin olmasını istemiyoruz. Tüm yatırım detaylarını inceliyoruz. Uluslararası taşımacılığa hizmet sağlayacak Nusaybin Gümrük Kapısı, aynı zamanda birçok körfez ülkelerine Türkiye-Suriye üzerinden yapılacak mal ve hizmetlerin transferini sağlayacaktır. TOBB gereken maddi desteği sağlayacak. Sınır kapısın tamamlanması için en az 15-20 milyon dolar harcama yapılacaktır. Nusaybin'e yapılacak transit gümrük kapısının, günlük ortalama 2 bin-2 bin 500 arasında araç geçişine imkân sağlayacak gerekli elektronik donanıma sahip olacak" dedi.
Habur Sınır Kapısı'nın kapasitesini aştığını ve yeni kapının, Habur Sınır Kapısı'nın yükünü hafifleteceğini belirten Vali Kılıçlar, Türkiye ile Suriye arasında yapılan anlaşmada kapının transit hale getirilmesinin de bulunduğunu kaydetti. Vali Kılıçlar şöyle dedi:
"çünkü Nusaybin kapısından Suriye-Irak arasındaki El Rabia Kapısına 76 kilometrelik bir mesafe var. Bu kapıdan çıkış yapanlar Suriye'den Irak'a 76 kilometrelik bir mesafede gidebilecekler. Bu da hem nakliyatçılar hem de ihracatçılar açısından bir avantaj olacak. Şu anki sınır kapısı 1952 yılında açılmıştı. Yeni sınır kapısının nokta olarak tespiti yapıldı. Kapının açılması ile birlikte Mardin dışa açılan ekonomik pencere konumuna gelecektir. Buda bölgedeki işsizliğe önemli miktarda azalmasına ve yeni istihdamların oluşmasına vesile olacaktır. Ayraca dünya sınır ticaret merkezi haline gelecektir."
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ise yeni sınır kapısının açılması ile Adana ve Ceyhan'dan Şırnak'ın Silopi ilçesine kadar uzanan bin 200 kilometrelik tarihi İpek yolu güzergâhının yeniden canlanacağını belirtti. Tutaşı, özellikle karayolu güzergâhında atıl durumda olan binlerce tesisin yeniden işlerlik kazanacağını kaydetti.
Tutaşı, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki işsizlik bu yatırımla ortadan kalkacaktır. Tamirhaneler, lastikçiler, otelciler ve lokantacılar, tesislerini onaracak ve yenilerini kurup iş ve aş imkânı sağlayacaktır. Bundan daha güzel yatırım da olması mümkün değildir. Habur Sınır Kapısı'ndan giriş çıkış yapan araçların sayısının 2005 yılında yaklaşık 1 milyon 400 bin olduğunu, 2007 yılında bu rakamın 400 bine kadar geriledi. Yeni açılacak Nusaybin Sınır Kapısı ile Habur Sınır Kapısına alternatif bir kapı açılmış olacaktır. Irak'ın Telafer kentine Habur Sınır Kapısı üzerinden gitmektense Nusaybin Sınır Kapısı'ndan gitmek taşımacılık açısından daha rahat olacaktır. Bu nedenle çalışmaların hızlandırılması bizler kadar bölge halkını da memnun etti" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.