Üreticiden fındık hibe edilmesi öneriliyor
Ağır borç yükü altında zor bir dönen geçiren Fiskobirlik'e, üreticiler tarafından küçük miktarlarda hibe fındık verilerek borç yükünün altından çıkarılması teklif edildi.
Daha 3-4 sene öncesine kadar fındık ile ilgili tartışmaların odağında olan Fiskobirlik'in fındık pazarındaki etkisi, son iki yıldır borçları sebebiyle sıfıra yaklaştı. Türkiye'nin en büyük üretici birlikleri arasında bulunan Fiskobirlik'in borç yükünden kurtulması için üreticilerin, ürünlerinin bir kısmını karşılıksız olarak kuruma vermesi önerildi. Lütfü Bayraktar başkanlığındaki Fiskobirlik yönetiminin öneriyi hayata geçirip geçirmeyeceği önümüzdeki dönemde belli olacak.
Fiskobirlik birkaç sene öncesine kadar çok tartışılan bir kurumdu. Hatta 2005 yılında fındık için açıkladığı 7 Liralık fiyatla daha da tartışılan bir kurum haline geldi. Son bir iki yıldır gözler kurumdan biraz uzaklaştı. Bunda kurumun ağır borç yükü sebebiyle fındık alanında etkili bir oyuncu olmaktan uzak olduğu gibi daha çok Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)'nin onun yaptığı görevi yerine getirmesi de önemli.
Fındık üzerine 52 kooperatifin biraraya gelmesi ile oluşan Fiskobirlik'in Trabzon kooperatifi üyesi Mehmet Ali Demirhan, bir zamanlar kar payı dağıtan birliğin borçlarını kapatması ve yoluna sıfır borçla devam etmesi için üreticilerin bir miktar ürününü birliğe hibe etmelerini önerdi. Çoruh ile Sakarya nehirleri arasında fındık olduğunu ifade eden Demirhan, "Fındık batarsa hepimiz onun altında kalırız. Bölge batar her şey alt üst olur. Yeni bir kurumu hayata geçirmek zor ve zahmetli, belki de mümkün değil. Bunun yerine, Fiskobirlik'i çok güçlü konuma getirmek için çalışabiliriz. Benim bir kısım fındığımı Ofis almadı ben de yok pahasına 1-2 Lira'ya tüccara verdim. Neydi benim günahım ? Bunu yapmak yerine her birimiz ürünümüzün yüzde 10'unu Fiskobirlik'e verebiliriz. Böylece kurum yoluna borçsuz devam eder. Ben bu teklifi öneren isim olarak 1,5 ton fındığımı Fiskobirlik'e hibe ilan ediyorum." dedi.
Mehmet Ali Demirhan'ın önerisine Ordu Kooperatifi Üyesi Engin Tekintaş da destek verdi. TMO fındıktan elini çekecekse, bölgeden gidecekse bunun, onu kovarak değil Fiskobirlik'i yerine ikame ederek olması gerektiğini ifade eden Tekintaş, "Fiskobirlik'in eskisinden de güçlü, geçmiş hataları tekrarlamadan iç ve dış fındık pazarında etkin olmasının yolu hibeden geçiyorsa ben bu işte varım. 2009 yılı geçmiş yıllardan da önemlidir. Başka bir şeyden geçiyorsa onda da varım. Bu konuda dikkatle üzerinde durulmalı. Her bir üreticinin yapacağı küçük hibeler Fiskobirlik'i fındığın ve üreticinin hakkını koruyup kollayacak güce kavuşturabilir. Kendimiz için küçük adım, Birlik için büyük adım olabilir. ıÜüO zaman Birlik de fındık için hayati uyglamaları hayata geçirebilir, fındığın ve üreticinin hakıknı koruyabilir." diye konuştu.
"BİRLİK, NEFES ALAN HASTA GİBİ"
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar ise Birliğin durumunu nefes alan hasta olarak tarif etti. Göreve geldikleri 13 aylık dönemde 170 milyon Lira olan borcu 100 milyon Lira'ya indirdiklerini ifade eden Bayraktar, "Göreve geldiğimizde kurum komada idi. Bunu da bir tartışma olması için demiyorum, belki benden önceki yönetimler de Birliği böyle devralmıştı. Şimdi Birlik gene hasta ama nefes alır durumda. Bildiğin ayağı çamur içinde, onu o çamurdan çıkarmak için uğraşıyoruz. Bu yapılabildiği tekdirde Birliğin kendi dinamikleri ile koşması için yeterli olacaktır." şeklinde konuştu.
Fiskobirlik'in yaklaşık 250 bin ortağı bulunuyor. Birlik üyesi üreticilerin ne kadar fındığı olduğunu belirlemek güç ama ortalama bir üreticinin 1 ton fındığı olduğu kabul ediliyor. Bu durumda 250 bin üreticinin ürünün en az yüzde 10'unu hibe etmesi durumunda 25 bin ton fındık yapıyor. Üye olmayan üreticilerin de kampanyaya katılması durumunda bu rakamın daha da yukarılara çıkabileceği belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.