Antep baklavası tescili için başvuru

Antep baklavası tescili için başvuru
GSO, Antep baklavasını koruma altına almak için uluslararası tescil başvurusunda bulundu

Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında 'milli tatlı' tartışmasını noktalayan Gaziantep Sanayi Odası (GSO), baklavayı Avrupa ülkelerinde de koruma altına almak üzere uluslararası tescile başvuruda bulundu. 

Baklavanın Türkiye'deki tescilini elinde bulunduran Gaziantep Sanayi Odası (GSO), baklavayı Avrupa ülkelerinde de koruma altına almak üzere uluslararası tescil başvurusu yaptı. GSO, uluslararası tescil işleminin tamamlanması ile 25 Avrupa Birliği ülkesinde ve Avrupa Birliği'ne aday ülkelerde Antep Baklavası'nı tescil ettirme imkanı bulacak. 

GSO Başkanı Nejat Koçer, baklavayı, gelecek nesillere aslına uygun olarak aynı damak lezzetinde taşıyabilmek ve Gaziantep'in bir değeri olduğu için Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiklerini, bu lezzetin dünya ülkelerinde korunması adına uluslararası tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi. 

Koçer, GSO olarak Gaziantep'in sadece sanayisine değil tüm değerlerine sahip çıktıklarını ve destek verdiklerini belirterek, "Oda olarak amacımız, ünü dünyaya yayılan ve beğeni ile tüketilen baklavamızı korumak, baklavanın bir Gaziantep ürünü olduğunu tescil ettirmek ve her zaman aynı damak lezzetinde gelecek nesillere taşınabilmesini sağlamaya katkıda bulunmaktır. Bu anlamda uluslararası tescil işlemi için hazırlıklarımızı tamamlayarak başvurumuzu gerçekleştirdik. Başvurumuz AB Komisyonu'nda değerlendirilerek sonuca bağlanacak" diye konuştu. 

Koçer, Rumların baklava konusunda yaptığı girişimlere karşın Gaziantep'in çok önemli bir ürünü ve değeri olan baklavaya sahip çıkmanın kendileri için tarihi bir görev olduğu da sözlerine ekledi. 


BAKLAVANIN TESCİLİ 


Baklavanın coğrafi işaret tescil belgesi 2008 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Ankara'da gerçekleşen bir törenle GSO Başkanı Nejat Koçer'e verildi. Tescilin alınmasının ardından GSO tarafından baklavanın tanıtımı ve tescil şartlarını içeren Türkçe ve İngilizce olarak bastırılan 15 bin kitap dağıtıldı. Ayrıca, yine GSO tarafından www.antepbaklavasi.com.tr adresli web sitesi hizmete sunuldu.cıhan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.