'Türkiye yabancı sermaye çekmede başarılı'
UNCTAD raporunda bu konuda, ''2000 yılında, dünyada doğrudan yabancı sermaye pastasında binde 1'den az pay alan Türkiye'nin payı, yüzde 2'ye yaklaştı'' denildi.
2000'li yılların başında yıllık ortalama 500 milyon dolar ile 900 milyon dolar aralığında doğrudan yabancı sermaye çeken Türkiye, 2005 yılından itibaren 20-30 milyar dolar sermaye çeken ülkeler grubuna oturdu.
UNCTAD'a göre, 2007 yılında, küresel ekonomik ortamın da olumlu olması nedeniyle, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Yükselen Piyasalar rekor düzeyde doğrudan yabancı sermaye çekmeyi başardı.
Türkiye'deki doğrudan yabancı sermayenin, önceki yıllara oranla 15-20 kat artmasında, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yapısal önlemler etkili oldu.
UNCTAD verilerine göre, 2000 yılında, dünyada, doğrudan yabancı sermaye pastasından binde 1'den az pay alan Türkiye, 2007 yılında, dünya sarmeya pastasından aldığı pay yüzde 2'ye yaklaştı.
Yine, bundan yedi yıl önce, Gelişmekte olan ülkeler grubunda, doğrudan yabancı sermaye açısında binde 4 pay alabilen Türkiye'nin, 2007 yılındaki payı yüzde 5,5'e yaklaştı.
Bu arada Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede, 2007 yılında, doğrudan yabancı sermaye, 2006 yılına göre, yüzde 10 ile 15 arasında azalırken, sadece Türkiye'de sermaye girişi artışı görüldü.
Türkiye, bölgesinde, enerji şirketlerinin gözdesi olan petrol zengini ülkeler gibi cazip yatırım koşullarına sahip bulunuyor.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.