2.5 ton altını gençler ve kadınlar çıkardı
Genç çiftler ile kadınlar artık yastık altındaki altın birikimlerini altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasında değerlendiriyor.
Ekonomiye kazandırılan 2.5 ton altının, yarısı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan geldi. Altının yüzde 23’ü İstanbul’dan sağlandı. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasına yönelik en büyük ilgiyi gençler ve kadınlar gösterdi.
Hazine Müsteşarlığı’nın Türkiye genelinde 81 ilde ekim ayında 344 Ziraat Bankası şubesi aracılığıyla çıkardığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için 12 bin 800 vatandaş talepte bulunurken 370 milyon lira değerinde yaklaşık 2.5 ton altın yastık altından çıkmış oldu.
Bu süreçte bankaların ardından en çok soru kuyumculara soruldu. Altın birikimi olanlar öncelikle kuyumcuların kapısını çalarak görüş istedi. Kapalıçarşı kuyumcularından Nazar Özsahakyan, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası modelinin ilgi gördüğünü ancak geç anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Yıllardır altınını yastık altında tutan, tüm birikimi altın olan Ayşe Teyze’ye siz ‘böyle bir kâğıt var, bu senin yatırımın’ diyemiyorsunuz. Anlatmak lazım. Bunu en iyi anlayan da gençler. Anlayan herkes zaten altınını çıkarıyor. Biz bu kadar toplanacağını bile düşünmüyorduk.”
KADINLAR ÖN PLANDA
Vatandaşların yüzde 54’ü altına dayalı kira sertifikasına ilgi gösterirken yüzde 46’sı altın tahviline yatırım yaptı. Toplanan altınların yarısına yakını 22 ayar takı gibi altınlardan, yaklaşık 1 tonu çeşitli Darphane altınlarından oluştu. Bölge kuyumcularından Ahmet Özçelik ise, altın yatırımının genellikle kadınlar tarafından yapıldığına dikkat çekerek, özellikle kira sertifikasına yatırım yapanların kadınlar olduğunu dile getirdi.
Özçelik, “Bize de sordular ama biz ‘gidip bankaya danışın’ dedik. İnsanlar hazır ellerinde olanı, bir kâğıda değişmek istemiyor. Zamanla gördük ki bu altın tahvili yatırımını da sevmeye başladılar. Özellikle masraf, vergi gibi yüklerin olmaması ilgi çekti” dedi.
‘ARTAN FİYAT BEKLETİYOR’
Kuyumcu Feyzan Bahadır, ekonomiye kazandırılan altının tamamının yastık altı birikimi olarak çıktığına dikkat çekerken, birikimlerin altın olarak tutulmaya da devam ettiğini söyledi.
Bahadır, “Mesela daha kısa süre önce altın fiyatları oldukça düşükken, elindeki altına ek olarak bir miktar altın ekleyip bunu tahvile yatırmak isteyen vardı. Toplu bir yatırım yapıp daha fazla kazanmak istiyorlardı. Ancak fiyat artınca birden durdular. Altını elinde tutarsa mı, buraya yatırırsa mı daha çok kazanır ona bakıyor. Fiyatlar son zamanların en yüksek seviyelerinde” dedi.
FİZİKİ OLARAK GERİ ALINABİLİYOR
Hazine’nin altın tahvilinde yıllık yüzde 2.4 getirinin yanı sıra ara dönemde nakit çekebilme imkânı bulunuyor. Vade sonunda, yatırılan altının fiziki olarak geri alınabilme opsiyonu ve devlet güvencesinde saklanması da bu aracı avantajlı kılıyor.
100 gram altınıyla tahvil ya da altına dayalı kira sertifikası alan bir vatandaş, 2 yıllık dönemde 4 defa 1.2 gram (4.8 gram) altın karşılığı Türk Lirası getiri elde edebiliyor. 100 gram altını bulunan bir vatandaş, 2 yıllık süre sonunda bugünkü fiyatlardan yaklaşık 750 lira getiri sağlıyor.
Altına dayalı kira sertifikası da sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtıyor. Söz konusu sertifika kira geliri, kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenirken, yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi kira getirisi sağlıyor.
ALTIN FİYATLARI NEREYE GİDİYOR?
Son günlerde tırmanışını sürdüren altın fiyatlarının tetikleyicisi dolar oldu. Kuyumcular, uzun zamandır normal seyrini sürdüren dolar nedeniyle belli bir oranda kalan altın fiyatlarının dolarla birlikte yükselmeye devam ettiğini söyledi. Buna göre ilerleyen günlerde de altın fiyatlarındaki yükselişin sürebileceği öngörülüyor.
MİLLİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.