Serasına SİM kart taktı, 80 bin TL zarardan kurtuldu

Serasına SİM kart taktı, 80 bin TL zarardan kurtuldu
Cep telefonlarına yerleştirilerek ses iletimi sağlanan SİM kartların kullanım sahasına ilginç bir alan daha eklendi. İsteyen çiftçi serasına taktığı SİM kart ile ürünün durumunu anında kontrol edebiliyor. 'Seramatik' sistemini 14 dekarlık domates seras

Kodalfa tarafından Turkcell'in altyapısı kullanılarak geliştirilen sistem, başarılı bir uygulamasının yapıldığı serada tanıtıldı. Antalya'nın Kumluca ilçesinde yer alan serasında sistemi kullanan Kemalettin Aksoy, "Yılda 400 ton civarında ürün alıyorum. Önceden kış aylarında serayı 1 saat aralıklarla kontrol ediyorduk. Şimdi serada sıcaklık veya nem düştüğü zaman sistem cep telefonumuza SMS atıyor." dedi. Sistemi 3 aydır kullanan Aksoy, bu sayede nemi kontrol altına aldığını ve virüs probleminin önüne geçtiğini dile getirdi. "Bu sistem olmasaydı yüzde 30 verim kaybına uğrardık." diyen Aksoy, sistemin bin 800 TL'sinin kurulum, 50 lirasının da abonelik olmak üzere bin 850 liraya mal olduğu bilgisini verdi.

Turkcell'in kurumsal müşterilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Antalya'da düzenlediği toplantıda Turkcell Telemetri Çözümleri'ni anlattı. Türkiye'nin lider GSM operatörünün altyapısını kullanan sistemle seralarda, toprak ve havadaki ısı, nem, ışık, azot, karbondioksit değerleri sensörler aracılığıyla uzaktan izleniyor. Sim kart üzerinden verdiği hizmetleri çeşitlendirmeye devam eden şirketin Genel Müdür Yardımcısı Yener, "SİM kartların artık 'sesi gönderen alo dedirten' özelliklerinin dışında yepyeni bir dünya açıldı. Kimlik ve elektronik imza yerine bile geçmeye başladı." dedi.

Türkiye'de 90 milyona yakın cep telefonunun olduğunu, SİM kart sayısının ise, 65 milyon civarında seyrettiği bilgisini veren Yener, son yıllarda Türkiye ve dünyada abone sayısının arttığını buna karşın ses abonesinin azaldığına dikkat çekti. Cihazlar arasındaki etkileşimin de hızlı bir artış gösterdiğini belirten Yener, "SİM kartlar artık bir şekilde canlı sinyaller gönderen cihazların içine de girmeye başladı. Bu cihazlar hayatımızın her aşamasında yer alıyor. İstediğimiz sinyali bir başka noktaya gönderiyor." ifadelerini kullandı. Turkcell olarak sektörü yepyeni bir kavramla tanıştırdıklarını kaydederken de şunları söyledi: "Bu da makinadan makinaya etkileşim. Bu, içerisinde SİM kart olan bir cihazın aldığı sinyali, ölçtüğü metriksel kavramı, bir başka makinaya iletmesi. Bu ortamda insan unsuru yok. Makinalar arasında iletişim var. Bir makine gönderdiği sinyalle bir başka cihazı tetikleyebiliyor." 

Yener'in verdiği bilgilere göre, ses abonesi yavaş yavaş azalıyor. Ancak 64 milyon olan SİM kart sayısının bu sayede ülke nüfusunu geçerek 3 katına ulaşacağı tahmin ediliyor. Sayının artmasıyla birlikte içerisinden sinyal geçebilen, gönderebilen her bir cihazın içerisine SİM kart takılabilir hale gelecek. 


TIP ALANINDA DA KULLANILIYOR

Turkcell'in uzak mesafeden haberleşme diye adlandırılan telemetri çözümleri, seracılık, kümes, soğuk zincir takibi, balık çiftlikleri, beyaz eşyaların kontrolü, araç takip, kalp, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalıkların periyodik olarak takibinde uygulanıyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni seralarda kullanılan sistem. Turkcell'in çözüm ortağı Kodalfa'nın geliştirdiği Seramatik cihazı, tarım sektöründe büyük kolaylıklar sağlıyor. Seralara yerleştirilen sensörler aracılığıyla toprak ve havadaki ısı, nem, ışık, azot, karbondioksit değerleri uzaktan izleniyor.

Cihazların ölçtüğü veriler, Turkcell altyapısı üzerinden internete ve üreticinin cep telefonuna iletiliyor. Değerlerde sapma olduğunda sistem, SMS ve e-mail ile alarm bilgisi ile çiftçiyi uyarıyor. Bunun sonucunda üretici cep telefonu aracılığıyla seradaki otomasyonu çalıştırıyor. Sisteme SMS göndererek uzaktan ısıtma, sulama ve havalandırma işlemlerini gerçekleştiriyor. Bu sistemle seralarda insan gücü yerine sensörler kullanılıyor. Üretici sistem sayesinde, ürününü dondan kurtarıyor. Hasat kaybını önlüyor. Ürünlerindeki şekil bozukluklarının oluşmasına engel oluyor. Türkiye'de 270 bin adet seradan sadece 10'unda Seramatik sistemi kurulu. Projenin maliyeti, üç dönüme kadar olan seralarda yıllık 860 TL. Üretici yaklaşık bin liralık bir yatırımla 10 bin TL'lik kaybın önüne geçiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.