Korsan ilaca kimlik kontrolü
İlaç Takip Sistemi (İTS) kimlik numarası olmayan ilaçları anında tespit edeceği için sahte kupür basanların ilaçları tespit edilecek. Sistemle Sosyal Güvenlik Kurumu sahte kutu basan dolandırıcılara her yıl 1,2 milyar TLı ödemekten kurtulacak.
Emniyet güçlerinin operasyonlarıyla gündeme gelen sahte ilacın Türkiye'de hastalara, firmalara ve devlete yansıması çok ciddi boyutlarda. Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre SGK'ya ödenen ilaç bedeli yıllık 12 milyar TL. Bunun yaklaşık yüzde 10'u yani 1,2 milyar TL sahte kupürler basan dolandırıcıların cebine giriyor. Her gün devletin kasasından çalınan 3,7 milyon TL'ye denk geliyor. Korsan olarak imal edilerek piyasaya sürülen ilaçların halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdit de çok önemli bir noktayı teşkil ediyor.
Miadı dolmuş ilaçları toplayarak kutulayıp tekrar piyasaya süren kanun dışı oluşumlarla mücadeleyi kolaylaştıracak İlaç Takip Sistemi için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. CMM Grup teknoloji şirketi Lazer Sistemleri Teknolojileri Şirketi'nin (LST) projelendirerek imal ettiği karekod basım makineleri ilaç üreticilerinin ambalaj bantlarına entegre ediliyor. Şu ana kadar kutulara kimlik numarası verecek makinelerin montaj ve teslimatı 20 ilaç firmasına yapıldı. Halen çalışır vaziyette 10 sistem kurulur vaziyette bulunuyor. Bütün ilaç firmalarına söz konusu sistemin Haziran'a kadar kurulması ve eczanelerdeki raflarda kimlik numaralı ilaçların yer alması bekleniyor. Hastaların kullandığı mevcut ilaçlar için ise eczacı zararı doğmaması ve stokların erimesi için 1 Ocak 2010'a kadar satışına izin verilecek.
MİADI DOLAN İLAÇLAR PİYASAYA SÜRÜLEMEYECEK
LST Genel Müdürü Melih Özçelik, sistem çalıştığında karekod makinesinin imal edilen her ilaç kutusuna özel olarak bir kod basacağını söyledi.
Bu kodun bilgilerinin depolandığını kaydeden Özçelik, "Üretim tamamlandığında depolanan kod bilgileri üretici tarafından Sağlık Bakanlığı'nın bilgi bankasına ulaştırılıyor. Bu kodlar sayesinde hangi ilacın hangi ilaç deposuna oradan da hangi eczaneye gönderildiği sürekli takip edilebiliyor. Son kullanıcı reçetesiyle geldiği eczaneden ister devletin reçetesiyle isterse özel reçeteyle ilacı aldığında kutu üzerinde ki karekod eczacı tarafından okutuluyor ve bu bilgi direkt olarak Sağlık bakanlığının bilgi bankası ile karşılaştırılıyor." dedi.
Kutu üzerindeki numaranın kutuya özel olduğuna dikkat çeken Özçelik, eğer ikinci bir kopyası yapıldıysa sistemin hemen uyarı vereceğini ve söz konusu ilacın incelemeye alınacağına dikkat çekti. Sistem sayesinde tespit edilebilen yaklaşık 1,2 milyar TL'lik haksız kazancın devletin kasasında kalacağını kaydeden Özçelik, "Sahte ilaç üreterek vatandaşın sağlığını tehlikeye sokup haksız kazanç elde eden oluşumların önüne geçilecek. Ayrıca miadı dolmuş ilaçlar tekrardan kutulanarak piyasaya sürülemeyecek." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.