Koç: Hükümet krizin varlığını reddetti

Koç: Hükümet krizin varlığını reddetti
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği(TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, hükümetin krizle ilk ilişkisini onun varlığını reddederek kurduğunu söyledi.

Mustafa Koç, TÜSİAD 39. Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, zorlu bir yıla ve dünyanın muhtelif değişimlere gebe olduğu bir döneme girerken, bu genel kurulun güne ve geleceğe ilişkin sağlıklı bir bakış açısı geliştirmeye yardımcı olmasını dilediğini ifade ederek, şunları söyledi: 

"Bildiğiniz gibi, Hükümet krizle ilk ilişkisini onun varlığını reddederek kurdu. Piyasaların güven sorununu ortadan kaldıracak güçlü önlem paketleri oluşturmak yerine dağınık tekil önlemler almayı ve IMF anlaşmasını da mümkün olduğu kadar geciktirmeyi tercih etti. 

Finansal açıdan dayanıklı olduğumuzu ilan ederken, reel sektörün içine düştüğü sıkıntıyı tüm belirtilerine rağmen göremedi. Şimdi tüketici güven endeksi en düşük, işsizlik ise en yüksek seviyede. Üretim çok gerilediği için cari açık nispeten küçülecek, ama finansmanı eskisinden çok daha zor olacak. Üstelik özel sektörün döviz borçları yüksek bir seviyede... 

2001 krizinde iç piyasada yaşanan daralmayı en azından bazı sektörlerde ihracat ile kısmen telafi etmek mümkün olabilmişti. Bugün ise tüm dünya pazarlarında eş zamanlı bir daralma olduğu için, 2001 krizinin aksine ihracatta şok bir düşüşle yüz yüze kalınacağı da maalesef önümüzde duran bir başka gerçek."

YEREL SEÇİM NEDENİYLE KRİZE ODAKLANAMIYORUZ

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, sanayi üretimi kasım ayında çift haneli eksiyi gördüğü halde bir türlü krize odaklanılamadığını, çünkü gündemde yerel seçimlerin bulunduğunu belirterek, "Demokrasinin bu temel gereklerinden birini kendi önemi çerçevesinde yerine getirmek yerine, ülkeyi bir genel seçim havasına sokmuş durumdayız. Hem de en gergin biçimde..." dedi. 

Mustafa Koç, TÜSİAD 39. Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, en çok tartışılan konular arasında 2009'un ilk çeyreği bitmeden yeni bir küresel iflas dalgasının gelip gelmeyeceğinin yer aldığına dikkati çekti. 

Böyle bir ortamda Hükümetin daha çok düşünmesi ve toplumun değişik kesimleriyle daha çok görüş alışverişinde bulunmasının şart olduğunu dile getiren Koç, "Sadece günü kurtarma peşinde koşmamak, meyvelerini gelecekte verecek tohumları atmaya başlamak zorunlu. Çünkü 'gelecek' çok hızlı 'bugün' oluyor" diye konuştu. 

Krizin yarattığı tahribatı gidermeye çalışırken ekonomiyi yeniden yapılandıracak reformlara odaklanmanın en doğru davranış biçimi olacağına işaret eden Koç, "Burada da zamanlama reformların içeriği kadar önemlidir. Kapsamlı bir aksiyon planı çerçevesinde ekonomik, siyasal, sosyal ve diplomatik çözümleri oluşturmak için yerel seçimlerin geçmesini beklemek, telafisi olmayan kayıplar yaşamamıza neden olabilir" dedi. 
   
-2009 YILI DÖNÜM NOKTASI- 
   
Mustafa Koç, 2009 yılının Türkiye'nin kronik sorunlar açısından bir dönüm noktası oluşturması potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, bunun olumlu gelişmesinin atılacak adımlara bağlı olduğunu söyledi. 

2008 yılında Irak'ın Kürt liderleri ile yapılan görüşmelerin önemli bir açılımı başlattığına işaret eden Koç, Irak topraklarındaki muhtemel uluslararası gelişmeler dikkate alındığında, bu açılımın sürdürülmesi ve komşu bir ülkenin teröre yataklık etmesinin sonlandırılması için gereken adımların atılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Koç, "TRT'nin 6. kanalını Kürtçe yayına ayırması ve bu yolla yıllardır tartışılan bir açılımın bir-iki ay içinde gerçekleşmesi, bir başka çok önemli adım olarak kayda geçirilmelidir. Bu tür açılımları seçim yatırımı olarak görüp küçümsememek ve seçimlerden sonra da takipçisi olmak gerekir. Zira bu tarz kültürel açılımların süreci olumlu biçimde destekleyeceği inancındayız. Burada dikkat edilmesi gereken husus yerel seçimler dolayısıyla gerginliğe yol açmamaktır" diye konuştu. 

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde uzun süredir yapılan hazırlıkların bir milli maç vesilesi ile önemli bir açılımı başlatmasının da 2008'in kayda değer olayları arasında yer aldığını dile getiren Koç, gündeme gelen bir imza kampanyasının açılımı zorlaştırıcı etkisi endişe yarattıysa da 2009'da Ermenistan'dan gelecek bir karşı adımla sürecin ilerletilmesinin yine de mümkün olacağını kaydetti. 

Koç, "Yeter ki, önümüzdeki aylarda, ABD'nin yeni başkanı veya kongre, Türkiye'yi bu konuda rencide edecek gereksiz bir adım atmasın" dedi.AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.