Türkiye merakla bekliyordu! Satışa çıktı

Türkiye merakla bekliyordu! Satışa çıktı
Honda’nın ülkemizde çok sevilen modeli Civic Sedan, yıllardır dizel motor eksikliği çekiyordu.

Honda’nın ülkemizde çok sevilen modeli Civic Sedan, yıllardır dizel motor eksikliği çekiyordu. Bu eksikliği LPG’li versiyon ile kapatmayı başaran Honda, sonunda dizel severlere müjdeli haberi verdi. Ben de bu yeni motoru test etmek için Alaçatı’ya davet edildim.

Honda’nın 1972 yılında üretemeye başladığı Civic modeli, 5. Jenerasyonu sonrasında ülkemizde büyük bir kitleye ulaştı. Bunda en önemli etken ise aracın ülkemizde üretilmeye başlaması oldu. Hem sedan hem de hatchback karoseri ile bir çok kişinin hayallerini süsleyen Civic, 1991 yılında kavuştuğu VTEC teknolojisi ile herkesin almak için sabırsızlandığı otomobil oldu. Honda’nın geliştirdiği teknoloji sayesinde 5000 devir sonrasında sporotomobil performansı gösteren Civic, otomobil severlerin gönlünde taht kurmayı başardı. Bu teknoloji ile düşük hacimli atmosferik motorlardan yüksek beygir gücü elde eden Honda, 5 nesil boyunca bu teknolojiyi sunmaya devam etti. Fakat ufak bir sorun vardı. Benzin eskisi gibi ucuz değildi ve artık dizel araçlar daha fazla tercih ediliyordu. Honda’nın elinde ise küçük hacimli dizel motor ne yazık ki bulunmuyordu. Civic için fazla büyük olan bu motor hiçbir nesilde kullanılmadı. Honda’nın uzun bekleyiş ardından geliştirdiğini duyurduğu 1.6 litrelik dizel motor ise Civic’te bir önceki nesilde hayatımıza girdi. Fakat bir sorun vardı. Ülkemizde en çok satılan Civic Sedan’da bu dizel satışa sunulmamıştı. Sadece hatchback karoser seçeneğinde tercih edilebilen dizel motor, sadece manuel şanzıman seçeneğine sahipti. Yeni nesil Civic’te beklediğimiz dizel motor ise yaklaşık 1 yıllık gecikme sonrasında satışa sunuldu. Hem de herkesi şaşırtacak bir şekilde sedan karoserde. Honda’nın Şekerpınar fabrikasında üretilen Civic Sedan, benzinli, turbo benzinli ve LPG’li seçeneklerinden sonra dizel karoser seçeneğine de kavuştu. “Herkes hibrit otomobile geçerken Honda çok geç kalmadı mı?” diyebilirsiniz. Evet Honda geç kaldı diye cevap verebilirim fakat bu yeni motor sonrasında iyi ki geç kalmış ve böyle iyi bir dizel motorun olabileceğini bizlere göstermiş diyebilirim.  Bagajda yer alan i-DTEC yazısı dışında dış tasarımında standart bir Civic’ten farksız olan dizel Civic, Executive donanım seviyesinde 17 inç jant seçeneğine sahip. Bu yenilikle birlikte elegance donanım seviyesinde de yeni donanımlara sahip olan Civic, renkli TFT gösterge panelini ve 6” dokunmatik ekranı standart olarak sunacak. 

Benzinli motordan daha sessiz 
 
Donanım değişiklikleri dışında sürüş izlenimimize geçelim. İzmir Havaalanından Alaçatı’ya kadar toplamda 110 km kullandığım Civic Dizel, ilk çalıştırmada beni şaşırtmayı başardı. Motor soğukken dahi bir benzinli motor kadar sessiz olan motor, Honda’nın yaptığı geliştirmelerin hemen fark edilmesini sağlıyor. Direksiyona geçtiğinizde ise aracın dizel olduğunu anlamanız gerçekten zor. Honda’nın açıklamadığı fakat testlerimize ve kulaklarıma dayanarak aracın benzinli Civic’den daha sessiz olduğunu söyleyebilirim. Vites geçişleri belirgin olan şanzıman, yumuşak bir debriyaj ile trafikte sizi yormuyor. Uzun yolda ise motorun neredeyse her devirdeki yüksek çekişinden dolayı vitesle çok fazla haşır neşir olmanıza gerek kalmıyor. 4000 d/d ‘da 120 beygir güç ve 2000 d/d’da 300 Nm tork sunan motor, aracın performanslı olmasını da sağlıyor. 0-100 km/s hızlanmasını sınıfındaki dizel araçlardan daha hızlı 9.9 sn’de tamamlayan Civic, ortalama tüketimde ise gerçekten şaşırtmayı başarıyor. Fabrika verisine göre 100 km’de 3.4 litre tüketen otomobil, yüksek hızlara da çıktığımız testimizde 5.4 litre ortalama tüketimi ile bizleri şaşırtmayı başardı. Bana göre fazlasıyla iyi olduğunu söyleyebileceğim Civic Sedan dizel, Temmuz ayında 9 ileri tam otomatik şanzıman ile satışa sunulacak. Şimdilik ise sadece 6 ileri manuel seçeneği ile satın alabilirsiniz. Fiyatları ise Elegance donanım seviyesinde 121.000 TL, Executive seçeneğinde ise 130.000 TL. 

STAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.