'Sağlık karnesi ayıp bir uygulamaydı.'
"PROBLEM YAŞANMIYOR"
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik, ''Yatarak Tedavi Gören Hastalara Kullanılacak Tıbbi Malzemelerin ve İlacın Hastaneler Tarafından Karşılanmasına Dair Tebliğ''le ilgili olarak, ''Genelinde birçok üniversite hastanesinde ve devlet hastanelerinde problem yaşanmıyor'' dedi.
Bakan çelik, Bursa'da çekirge Devlet Hastanesinin yenilenen bölümlerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Emekli Sandığı, SSK ve BAĞ-KUR şeklinde 3 ayak üzerine kurulan sosyal güvenlik sisteminin bugün itibariyle 70 milyon insana hizmet sunduğunu belirtti.
"STANDARDİZASYON SAĞLANDI"
Bakan çelik, 1 Ocaktan itibaren yürürlüğe giren ''Yatarak Tedavi Gören Hastalara Kullanılacak Tıbbi Malzemelerin ve İlacın Hastaneler Tarafından Karşılanmasına Dair Tebliğ''in tartışıldığını, ancak uygulamanın bütün hastalara bir norm ve standart birliği getirdiğini, hastanın her hastaneye gidebildiğini, her hastaneden ilacını alabildiğini bildirdi.
Amaçlarının, hastayı başka girdaplara itmemek, vatandaşın hastasıyla ilgilenmesini sağlamak olduğunu ifade eden çelik, ''Al reçeteyi tıbbi cihaz ara, medikalci ara, ilaç ara'' anlayışının bitmesi gerektiğini, zaten hasta olan insanın tıbbi malzeme ve ilaç arayarak canından bezdirilmesinin bir anlamı olmadığını söyledi.
çelik, bu uygulamayı ilgililere aylar öncesinden duyurduklarını ve 1 Ocak 2008'den sonra geri dönüş olmadığını bildirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"DEVLET HASTANELERİNDE Hİç SORUN YOK"
''çok şükür, genel itibariyle özellikle devlet hastanelerinde bir sorun yaşamıyoruz. Açık ihaleyle alamıyorsanız başka türlü ihale yöntemleriyle bu malzemeleri, ilaçları temin etme imkanınız var. Kaldı ki ilaçlarla ilgili provizyonları da kapatmış değiliz. Yani yine eczanelerden alabilirsiniz. Ama tıbbi cihazlarla ilgili mutlaka ihale gerekiyor, eğer yetiştirememişseniz diğer yöntemlerle, doğrudan teminle bu sorunu halledip, hastanın çilesine bir an önce son vermemiz gerekiyor.
Bu, gayret ve fedakarlık gerektiriyor. Hepimiz biraz terleyeceğiz. İnsanımızın huzurlu yaşaması için hepimiz gayret göstereceğiz. Bahanelere sığınmaya gerek yok. Genelinde birçok üniversite hastanesinde ve devlet hastanelerinde problem yaşanmıyor. Gerçi biraz da biz abartıyı çok seviyoruz. Ufak meseleleri çok büyütmememiz lazım. Bunu doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu uygulamadan geri dönüş olmadığına göre herkes gardını alsın, çalışmalarını bu uygulamaya uydursun. Bu, hastanın lehinedir, sosyal devlet olmanın gereğidir.''
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın şu anda TBMM gündeminde olduğuna işaret eden çelik, bu konuyu sivil toplum örgütleri, sendikalar ve diğer bütün sosyal taraflarla enine boyuna tartıştıklarını ve tartışmaya da devam edeceklerini kaydetti.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.