'Vaatler gerçek olmalı'
MüSİAD Başkanı ömer Bolat, vaatlerin kağıt üzerinde kalmaması için üçer aylık kontrol mekanizmasının geliştirilmesini önerdi. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, “Plan iyi de, ya uygulama başarılı olacak mı?” diye sordu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ise, Doğrudan Gelir Desteği ve GAP ile ilgili kararları olumlu bulduğunu açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içi açıkladığı 60. Hükümetin Eylem Planı’nın yankıları devam ediyor. Planın detaylarını değerlendiren iş dünyası temsilcileri, vaatlerin kağıt üzerinde kalmamasını isterken, Ziraat Odaları Birliği Doğrudan Gelir Desteği’nin kaldırılması ve GAP ile ilgili yeni yatarım planlarına destek verdi. Sivil toplum kuruluşlarının planda yer alan vaatlerin gerçekleşmesine yönelik olumlu beklentisi dikkat çekti.
BOLAT: KAĞIT üZERİNDE KALMAMALI
MüSİAD Genel Başkanı ömer Bolat, 60. Hükümet Eylem Planı'ndaki vaatlerin kağıt üzerinde kalmaması için hedeflerin üç aylık dönemler zarfında kontrol edilmesini önerdiklerini bildirdi. 60. Hükümet Eylem Planı'nı değerlendiren Bolat, makro ekonomideki istikrar ortamını işletmeler düzeyinde rekabetçi bir yapıyı meydana getirecek reformların ve tedbirlerin alınmasıyla pekiştirmek gerektiğini belirtti. İşletmeler üzerindeki girdi maliyetleri yükünü azaltacak kamu, mevzuat ve bürokrasi yüklerini ortadan kaldıracak rekabetçi şartların oluşturulmasının, Eylem Planı'nda esas öncelik olmasının önemini vurgulayan Bolat, Eylem Planı'nı, “gerçekçi ve uygulanabilir bir metin” olarak gördüklerini ifade etti. Bolat, “Genel bir ifade ile değerlendirmek gerekirse, planda şimdiye kadar uygulanan ekonomi programının oluşturduğu yan etkileri de ortadan kaldırmak üzere, anlık değil, zamana yayılmış, geçici değil, kalıcı çözümleri içeren bir devamlılık vurgusu yapılmaktadır” dedi. MüSİAD Başkanı ömer Bolat, Eylem Planı'nda yer alan eğitim reformu, teknoloji ekonomisi, enflasyonun sorun olmaktan çıkarılması ve mali disiplinin korunması, tarımsal desteğin doğrudan destek yerine ürün desteği haline getirilmesi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, bölgesel kalkınmışlık farklarının ortadan kaldırılması bağlamında GAP projesinin merkeze alınması gibi konulardaki görüşleri destekleyen değerlendirmelerde bulundu. Bolat, plandaki maddelere ilişkin olarak, “Biz bunların bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu vaatlerin kağıt üzerinde kalmaması için hedefler üç aylık dönemler zarfında kontrol edilirse, Türkiye'de kangren olan takipsizlik sorunu da ortadan kalkar.” ifadelerini kullandı.
KOCA: öNEMLİ OLAN VAATLERİN GERçEKLEŞTİRİLMESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Eylem Planı'nda birçok siyasetçinin bugüne kadar gündemine aldığı ancak başarmadığı konular olduğunu ifade eden ASKON Başkanı Mustafa Koca da, “Vaat edilen konuların başarılması şüphesiz hepimiz için önemli, inşallah başarıya ulaşılır” dedi. Eylem Planı'nda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özel bir önemin ve çok özel bir görevlendirmeyi görmekten memnun olduklarını dile getiren Koca, “Yatırımların 5 yıl içerisinde tamamlanmasının programa alındığı ifade ediliyor. Eğer bu handikapı aşabilirsek, belki terör konusunda da bir önemli olumlu gelişme sağlanmış olur” değerlendirmesinde bulundu. Eylem Planı'nda destek sözü verilen KOBİ’leri zorlayan en önemli unsurun kamu yükleri olduğuna dikkat çeken ASKON Başkanı Koca, “Bunlar faiz yüküdür, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve nesnel desteklerin devreye alınmasıdır. Umarız bütün bunlar devreye alınabilir” şeklinde konuştu. Eylem Planı'nda vaat edilen konuların zamanında yerine getirilmesi halinde Türkiye’nin önemli bir sıçrama yapabileceğini kaydeden Koca, hızlı tren, duble yollar, marmaray, silikon vadisi gibi projelerin önemine dikkat çekti. Doğrudan Gelir Desteği’nin kaldırılmasını olumlu bulduklarını anlattı.
TZOB: DGD ve GAP İLE İLGİLİ AçIKLAMALARI OLUMLU
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nce (TZOB) ise, hükümetin Eylem Planı'nda yer alan, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ve GAP ile ilgili açıklamaların olumlu bulunduğu belirtildi. Odadan, yapılan yazılı açıklamada, Eylem Planı'nda, çiftçi ve tarım sektörünü yakından ilgilendiren DGD ve GAP ile ilgili şöyle denildi: “DGD kaldırılacak, destek araziye değil, ürüne verilecektir. 2008 yılında, 2007 yılının DGD'leri ödenecektir. GAP'ın hedefleri 5 yılda gerçekleştirilecektir. TZOB olarak her iki konuyla ilgili açıklamaları ve hedefleri olumlu buluyoruz.”
(Vakit)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.