Yılmaz: 2009 enflasyon hedefi yüzde 6,8
Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, 2009 enflasyon hedefini yüzde 6,8 olarak açıkladı. Bu yıl enflasyonun yüzde 5,4 ile 8,2 aralığında gerçekleşeceği bilgisini veren Yılmaz, küresel krizin seyrine göre enflasyon hedeflerinde de bir değişiklik olacağına dikkat çekti. Dünya ekonomilerinde erken toparlanmaya bağlı olarak enflasyonun yukarıya doğru hareketleneceğini aktaran Yılmaz, bu durumda ölçülü faiz artırımına gidileceğini söyledi. Küresel krizin uzun sürmesi halinde enflasyonun aşağılara çekileceğini kaydeden Yılmaz, bu senaryoya göre ise faiz indiriminin devam edeceğine vurgu yaptı.
2009 Enflasyon Raporu'nu açıklayan MB Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel ekonomide derinleşen sorunların ve sıkılaşan kredi koşullarının iç talebi uzunca bir süre sınırlamaya devam edeceğini dile getirdi. Yapılan faiz indirimlerinin etkisiyle yurt içi talepte yılın ikinci yarısında kısmi bir toparlanma görüleceğini ifade eden Yılmaz, küresel krizin ardından iktisadi birimlerin güveninin normale dönmesinin zaman alacağına işaret etti. Krize bağlı olarak iktisadi faaliyetin uzunca bir süre zayıf seyretme olasılığı bulunduğunu belirten Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüşün, 2009 yıl sonu enflasyon tahminlerini aşağıya çeken bir unsur olduğunu aktardı. Gelecek iki yıllık dönem için petrol fiyatlarının 55 dolar seviyesinde seyredebileceğini kaydeden Yılmaz, gıda fiyatlarının yıllık enflasyona etkisinin bu yıl yüzde 7,5, sonraki yıllar için ise yüzde 6 olarak korunduğunu dile getirdi. Başkan, "Çizmiş olduğumuz çerçeve doğrultusunda güncellenen tahminlere göre enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,4 ile 8,2 aralığında, 2010 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,8 olmak üzere, yüzde 4 ile 7,6 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. 2011 yılı sonunda ise enflasyonun yüzde 5,2 düzeyine düşeceğini bekliyoruz." dedi. Enerji fiyatlarındaki düşüşü ve toplam talebin zayıf seyri nedeniyle orta vadeli enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü güncelleme yapıldığını aktaran Yılmaz, son dönemde gerçekleşen faiz indirimlerine rağmen yıl sonunda enflasyonun hedefin altında kalma olasılığının arttığına dikkat çekti.
Dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak iki senaryo üzerinde durdukları bilgisini veren Başkan Yılmaz, küresel ekonominin 2009 yılının ikinci yarısından itibaren canlanmaya başlayacağı varsayımına göre fiyatlarının 75 dolara çıkacağını belirtti. Küresel talepteki hızlı toparlanmaya bağlı olarak 2009 enflasyonunun yüzde 70 olasılıkla yüzde 7,6 olacağı tahmininde bulunan Yılmaz, enflasyonun 2010'da yüzde 6,6, 2011 yılında ise yüzde 6,1 düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Bu durumda enflasyon hedeflerine
ulaşılabilmesi için 2009 yılının sonlarına doğru ölçülü faiz artırımlarına gidileceğini kaydeden Yılmaz, küresel krizin uzun sürmesi halinde ise 2009 yılı boyunca ölçülü faiz indirimlerine devam edeceklerini dile getirdi. Yılmaz, "Enflasyonun, 2009 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6 olmak üzere, yüzde 4,6 ile yüzde 7,4 arasında; 2010 yılı sonunda, orta noktası yüzde 4,6 olmak üzere, yüzde 2,8 ile yüzde 6,4 arasında; 2011 yılında ise yüzde 4,1 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir." dedi.
KÜRESEL KRİZE KARŞI MALİ DİSİPLİN VE YAPISAL REFORMLAR DEVAM ETMELİ
Konuşmasının sonunda genel bir değerlendirme yapan Yılmaz, küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirtti. "Küresel krize karşı Türk ekonomisinin direncini koruması için basiretli bir para politikası gereklidir, fakat bu tek basına yeterli değildir." diyen Yılmaz, mevcut şokların ekonomiye etkisinin sınırlı kalması için, mali disiplinin sürdürülmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını aktardı.
Ardından soruları yanıtlayan Yılmaz, '2 puanlık faiz indirimiyle IMF ile anlaşmayı zorunlu kıldı' yorumuna katılıyor musunuz ?' değerlendirmesine, "Kanıt mecburi yorum serbest. Biz elimizdeki veriye bakıyoruz. Onun dışındaki her türlü yorumu yapmak ve gerekçelendirmek yorumu yapanın görevi." cevabını verdi. Otomotiv ve bazı sektörlerin vergi indirimi beklediği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Yılmaz, ekonominin daraldığı dönemlerde orta vadede mali disiplini bozmayan hareketler yapılabileceğini söyledi. Harcama önceliklerinin yeniden yapılandırılması ve ekonomiyi büyütecekse değişiklikler yapılabileceğini vurgulayan Yılmaz, "Borç sürdürülebilirliğini tehlikeye sokmayacak şekilde olmalı." dedi. Faiz oranlarıyla kur arasında her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de ilişki bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Son faiz artırımından sonra kurdaki artış dışarıdaki koşullardan kaynaklanıyor. Ama bu konuda dikkatli olmalıyız." dedi. 2009 yılında mali disiplin korunabilir mi ? Nasıl sağlanabilecek ? sorusuna ise Yılmaz, "MB olarak mali disipline önem orta vadede borcun milli gelire oranın düşmeye devam etmesi. Harcamaların önceliklenerek altyapı yatırımlarının devam etmesinde fayda görüyoruz." cevabını verdi.
"HEDEFİN ALTINDA ENFLASYONUN BEDELİ DAHA AZ ÜRETİM DAHA FAZLA İŞSİZLİK"
Krizle ilgili şu anda dünyanın içinden geçmekte olduğu süreci Türkiye'nin 2001'de yaşadığını kaydeden Yılmaz, finansal tedbirleri Türkiye'nin o tarihte aldığını söyledi. "Bu tedbirlerin dışında iç talebi canlandırmak için almamız gereken önlemler var. İç talebi canlandıracak ne gibi tedbirler aldığına bakmamız lazım." diyen Yılmaz, dünyada hızlı daralmanın olduğunu, işsizliğin arttığını kaydetti. IMF'in geleneksel politika reçetelerinden vazgeçtiğini aktaran Yılmaz, "İç talebin canlı tutulmasına izin veriyor. Orta vadede bütçe dengesi ve enflasyonu tehlikeye atmadan harcama yapılabileceğini belirtiyor. Bizim ülkemizde bu imkan çok değil." dedi. Hedefin altında gerçekleşecek enflasyonun bedelini ise Yılmaz, "Daha az üretim, daha fazla işsizlik demek. Bu hedefin etrafında dolaşmak zorundayız." şeklinde açıkladı. Başkan, MB'nın İstanbul'a ne zaman taşınacağı konusunda ise "Bildiğimiz tek şey hükümet tarafından Meclis'e gönderilen kanuni düzenlemenin içinde yer alan düzenleme. Onun dışında bir bilgimiz yok." karşılığını verdi.cıhan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.