Krizin reçetesi: İhracat, üretim ve turizm
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, krizden çıkışın reçetesini ihracat, üretim ve turizm olarak gösterdi. TİM Başkanı, amaçlarının ihracatçının karını artırmak olduğunu ifade ederek, global krize entegre olmamış ya da daha az etkilenmiş ülkeleri hedef gösterdi.
Gaziantep Genç İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 'Küresel Kriz ve İhracat Sektöründe Tehditler, Fırsatlar' konulu toplantıya katılmak üzere şehre gelen Mehmet Büyükekşi, program öncesi Gaziantep Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Burada konuşan Büyükekşi, seçim öncesi kendisine verilen destekten ötürü Gaziantepli sanayicilere teşekkür etti.
Zor bir dönemde görev üstlendiğini belirten Büyükekşi, önemli olanın da zor zamanlarda iş başarmak olduğunu söyledi. Krizden çıkışın reçetesini ihracat, üretim ve turizm olarak sıralayan TİM Başkanı, amaçlarının ihracatçının karını artırmak olduğunu ifade etti. Bundan önceki dönemlerde yüksek faiz ve düşük kur politikası nedeniyle ihracatçıların öz kaynaklarını yitirdiğini ve kar edemediklerini belirten Büyükekşi, ihracatçılara da global krize entegre olmamış ya da daha az etkilenmiş ülkeleri hedef gösterdi.
Bu noktada Gaziantep'in ihracat yaptığı ülkeleri ve krize rağmen ihracattaki artışını örnek gösteren Büyükekşi, çevre ve komşu ülkeler ile Ortadoğu ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ne ihracat yapmanın avantajlı olduğunun altını çizdi.
Kriz nedeniyle yabancı sermaye yatırımlarındaki azalmanın Türkiye'yi de etkilediğini ve sıcak para girişinin her geçen gün azaldığını anlatan Büyükekşi, buna bağlı olarak yılbaşında 1.5-1.7 TL bandında olacağı hesaplanan doların 1.6-1.8 TL bandına kayacağını kaydetti.
Büyükekşi, "Kısa dönemde bir takım sıkıntılar olabilir ama uzun vadede döviz kurlarında yıl başında dolarda 1.5-1.7 arasında bir esneklik vardı. Biz bundan sonra 1.6-1.8 arasında bir dalgalanma olmasını bekliyoruz. Bu bant ne kadar daralırsa ihracatçı açısından o kadar yararlı olacaktır. Bütün gelişmekte olan ülkelere olduğu gibi Türkiye'ye de bundan sonra daha az yabancı sermaye yatırımı olacaktır. Sıcak para daha az gelecek. Bundan sonraki çıkış yolu, üretim ihracat ve turizmdir. Buradaki döviz gelirleri dışında Türkiye'ye çok büyük bir döviz akışı olacağını düşünmüyoruz. Çünkü geçmişteki uygulamalarla tüm dünya bir kriz yaşıyor. Bu krize sanal alemde para kazanma krizi diyoruz. Bundan sonra üretim yaparak para kazanılacak. Sanal alemde bir takım türev ürünlerle para kazanma dönemi bitti. Tüm dünya da bunu anladı. Bugün ABD Başkanı Barack Obama'nın da bundan sonra en çok denetime önem vereceğini müşahade ettiğini okuduk. Bundan sonraki çalışmalarda mutlaka üretim öncelik kazanacak. Üretimin öncelik kazanması da bizi ihracatçı olarak ilgilendiriyor. Onun için bundan sonra kurların daha geriye gideceğini düşünmüyoruz. TİM her türlü stratejik ve hükümet nezdindeki çalışmalarda elinden geldiği kadar çaba gösterecek" diye konuştu.
Gaziantep'in küresel krizden kısmen daha az etkilenmesini beklediklerini dile getiren Büyükekşi, çünkü 2007 ihracat rakamlarına bakıldığında, ihracatın yaklaşık yüzde 56.5'i AB ülkelerine yapılırken, 2008'deki rakamın yüzde 49.5 olduğunu ifade etti. Özellikle komşu ve çevre ülkelere yapılan ihracatın, 2007'de yüzde 7 iken 2008'de yüzde 14'e çıktığına dikkat çeken Büyükekşi, şöyle devam etti: "Bu da bize şunu gösteriyor. Gaziantep'in çevresindeki Irak, İran, Suriye ve Orta Asya ülkelerinin krizden daha az etkilenecek olması, büyüme oranlarının 2009 yılında gelişmiş ülkelere oranla daha yüksek olacak olması, inşallah Gaziantep'in ekonomisinde diğer ülkelerin ve Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılara göre etkisinin daha az olacağını düşünüyoruz. İhracatçının yeni pazarlara yönelmesi ve ürününü çeşitlendirmesi gerektiği bir dönemde bu durumunda Gaziantep için bir şans olacağını düşünüyoruz."
TOBB Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de kur'da bir istikrar ortaya çıkarılabilmesi halinde Gaziantep'in ihracatta yeni bir ivme kazanacağını ve 2009'un ikinci yarısından itibaren daha iyi bir noktaya geleceğini söyledi. İhracatın Türkiye için önemli bir çıkış noktası olduğunu belirten Koçer, böylesine önemli bir noktanın başında Gaziantepli bir hemşehrisinin olmasının kendisini son derece mutlu ettiğini belirtti. Büyükekşi'nin, bilgi ve tecrübesiyle böylesine önemli bir görevi yürütmesinin de kriz ortamında ayrıca önemli olduğuna vurgu yapan Koçer, "Özellikle kriz ortamında önümüzdeki aylarda ihracatın önemi daha da ortaya çıkacak. Son yıllarda düşük kur politikası nedeniyle gerileyen ihracat yine yüksek bir ithalatla bizi karşı karşıya bırakmıştı. Son 3 ayda dengeler tamamen değişti. Yeni bir politika ve pazar anlayışı oluşuyor. Bu pazar anlayışının oluşmasında ihracata verilecek destekler çok önemli. Gerek Eximbank kaynakları, bankaların vereceği destekler, yurt dışı ve fuar destekleri; bütün bunlar ihracatçı için dünden daha fazla önem arz ediyor" diye konuştu. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.