ÜAK'de 'Kürtçe bölüm' çatlağı!
Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü ve Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın başkanlığında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıda, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk, Kurul gündemine, "üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı bölümleri açılması" konusunun alınmasını talep etti.
Öztürk'ün bu talebine bazı üyeler tepki gösterirken, bazıları destek verdi. Değerlendirme sonucunda konunun toplantı gündemine alınması kararlaştırıldı.
Toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Öztürk, YÖK'e ve ÜAK'ya konuyla ilgili gönderdiği yazıda hem Anayasa hem de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu açısından "Kürt dili ve edebiyatı bölümlerinin açılmasının doğru ve hukuka uygun olmayacağını" ifade ettiğini bildirdi. Konun Kurul'da görüşülmesini istediğini belirten Öztürk, bu nedenle böyle bir öneride bulunduğunu vurguladı.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da Anayasa'nın 3. ve 42. maddelerine göre, "başka dilde eğitim öğretim yapılmasının mümkün olmadığı"na işaret etti. Kendisinin hukukçu olduğunu anımsatan Ayhan, yabancı dille eğitimin nasıl olacağı konusunun da kanunla düzenlenmesi gerektiğini anlattı.
Ayhan, "Ama o zaman da yabancı dil tanımının mutlaka yapılması gerekir. Yabancı dil nedir? Acaba Kürtçe bu manada bir yabancı dil olarak değerlendirilir mi? Eğer Kürtçe bu şekilde yabancı dil olarak değerlendirilmezse, Anayasa'nın 3. ve 42. maddeleri doğrultusunda Kürtçe eğitim yapılması mümkün değildir" diye konuştu.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "YÖK'ün gündeminde böyle bir konunun bulunmadığına" işaret ederek, "YÖK'ün gündeminde olmayan bir konuyu ÜAK'ın tartışmasını ben abesle iştigal olarak görüyorum" dedi.
Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ise, altyapı hazırlanmasının zorunluluğuna işaret ederek şöyle dedi: "Şu anda konu sadece tartışma düzeyinde. Henüz şekillenmiş, verilmiş bir karar yok. Ama olabilir. Ben neden olmasın diye düşünüyorum. Kişisel olarak inandığım bir şey var, varsa korkularımız bunları atmamız gerekiyor. Önümüzü açmamız lazım, önümüze bakmamız gerekiyor. Ayrıca TRT Şeş yayın yapıyorsa, böyle bir bölümü Anayasa'ya aykırı olarak tanımlamak mümkün değildir. Anayasa ile çelişkisi olacağını düşünmüyorum. Türkiye'de İngiliz, Alman, Fars, Arap dili ve edebiyatı bölümleri var. Kürt dili ve edebiyatı da pekala olabilir. Ama bunun altyapısını oluşturmak gerekiyor."
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.