Yumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta Donasyonu Nedir?
Yakında Ebeveyn Olacakların Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Yumurta donasyonu, bir kadının yumurtalarını bağışlayarak başka bir kadının hamile kalmasına izin verdiği bir işlemdir. Yardımcı üretim tekniklerinin bir şeklidir. Yumurtaların laboratuvar ortamında döllendiği, tüp için döllenmeyi kapsamaktadır.

 

Ardından döllenmemiş yumurtalar  ileride kullanmak üzere depolanır ya da dondurulur. Yumurta donasyonu, yardımcı üreme teknolojisinin bir parçası olan üçüncü şahış üremesi olarak sınıflandırılmaktadır.



 

Çiftler Neden Yumurta Donasyonunu Tercih Eder

Çiftlerin bu yöntemi neden seçtiğinin pek çok muhtemel sebebi vardır. Kısır çiftler, eğer kadın partner kalıtımsal genetik hastalıkların taşıyıcısı ise yumurta donasyonunu tercih edebilirler. Yaşı ilerlemiş bir kadın uygulanabilir bir hamileliğe sahip olamayabilir.

 

Erken menopoz yaşamış bir kadın da bu prosedür için iyi bir adaydır. Üreme organları hastalık sebebi ile ameliyatla alınmış bazı kadınlar da mevcuttur.

 

Ayrıca, üreme ile ilgili hiçbir sorunu olmayıp, yine de yumurtalarını üretmekte başarısız olan kadınlar da mevcuttur.

 

Çocuk sahibi olmak isteyen eşcinsel erkek çiftler de yumurta donasyonunu kullanabilir.

 

Bazı kadınlarda, şunlar gibi vajinanın konjenital yokluğu olabilir:

Gonadal disgenezi

Turner sendromu

Diğerleri şu durumlarda yumurta kalitesinde ve sayısında düşüş yaşamıştır:

 İlerlemiş annelik yaşı

 Otoimmünite

Tehlikeli yumurtalık rezervi

Kemoterapi

Ooforektomi

Erken menopoz

Radyasyon tedavisi

Şu gibi diğer hastalıkların varlığı:

X-cinsiyetine bağlı hastalıklar

Tekrarlayan hamilelik başarısızlığı ya da döllenme

Yumurta alımı için ulaşılmaz olan yumurtalıklar.

Potansiyel yumurta donörleri kimlerdir?

Yumurta donasyonu için muhtemel donörlerin alıcılar ile ilişkisi bulunmayabilir. Donör parasal karşılık ve/ya da özgecil sebeplerle verilebilir. Bazı doğurganlık klinikleri anonim ya da yarı anonim donörleri toplamaktadır. Birleşik Krallık ve Amerika’da, yasa donörlerin anonim kalmalarını gerektirir.

 

Alıcılar ayrıca bir akrabalarını ya da arkadaşlarını donör olarak yararlanmak için belirleyebilirler. Fransa ve İsveç’te, çiftler donör getirebilir ya da başka birisini de donör olarak kullanabilirler. Bir çiftin belirlenmiş donörü taşıdığı bu uygulamaya “çapraz nakil” denilmektedir. Seçilen donörün yumurtaları başka bir çifte bağışlanabilir. Belirlenmiş donörü getiren çift de başka bir çiftten yumurta alabilir.

 

Çiftler, ortak oosit programında da yer alabilirler. Tüp içi döllenme yaşamak isteyen bir kadın, kullanılmamış yumurtaları programda bağışlayabilir. Yumurtanın alıcıları Tüp Bebek tedavisinin masraflarını ödemede yardımcı olabilir.

Yumurta donörü nasıl alınır?

Yumurta donörleri taramadan geçirilir ve işlem başlamadan önce onay vermesi istenir. Yumurta için anlaşıldığında, donör Tüp Bebek uyarıcı terapisi görür. Aydından kadın, yumurta alımı uygulamasına geçer. Yumurtaların alımından sonra, yumurtacıklar sperm donörü ya da erkek partnerin spermi ile döllenir.

 

Birkaç gün sonrasında, embriyolar alıcının rahmine aktarılır. Alıcı genellikle hizmete başvuran kişidir. Çocuğu onlar taşıyıp, doğurabilirler.

Kıbrıs’ta Yumurta Donasyonu

Yumurta donasyonu sürecinden geçmek ile ilgili iseniz, Dünya Tüp Bebeğin sitesini ziyaret edebilirsiniz.. Kıbrıs yumurta donasyonu tercih etmek, diğer ülkelere kıyasla harcamaları çok da yüksek olmadığı için akıllıca bir seçimdir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.