TÜP BEBEK TEDAVİ BAŞARISINDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR NEDİR?

TÜP BEBEK TEDAVİ BAŞARISINDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR NEDİR?
Tüp Bebek Tedavisi artık günümüzde çok yaygın olarak uygulanan ve oldukça başarılı bir yardımla üreme tedavi yöntemidir.

Ülkemizde de tüm dünyaya paralel olarak başarı şansları gittikçe artmış ve genç yaş grubunda olan bayanlarda %50-80'lere ulaşmıştır. Bu artışta laboratuar teknikleri ve hekim tecrübesi rol oynamaktadır.

 Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen pek çok faktör vardır. Tüp Bebek Tedavisi öncesinde ve sırasında kadın yumurtası, erkek spermi, oluşan embryonun kalitesi ve kadının rahmi en iyi halde olmalı ya da en iyi hale getirilmelidir. Bu şekilde şartlar optimize edilebilirse gebelik oranları en yüksek düzeyde olacaktır.

        

Peki tüp bebek tedavisinin başarısız olduğu durumlar var mıdır?


Evet maalesef menide sperm olmayıp yapılan testis ameliyatında sperm bulunamayan hastalarda genellikle Tüp Bebek Tedavisi'ni noktalamak durumunda kalmaktayız. Yine bu gibi durumlarda üroloji doktoru meslektaşlarımızın önerileri doğrultusunda zaman zaman ilaç tedavileri uygulanabilmekte ve daha sonra tekrar testislerden sperm bulma ameliyatı yapılabilmektedir.

        
Diğer bir durum kadında erken yumurta yetmezliği ya da erken menopozdur. Eğer bir kadın adet görmüyorsa ve ultrasonografide yumurtalıklar çok küçük ve sessiz görünüyorsa gebelik şansı Tüp Bebek Tedavisi ile de çok düşük olmaktadır. Dolayısıyla bu hastaların bu yönde doğru ve iyi bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

        
Yine ileri kadın yaşı Tüp Bebek Tedavisi'ni olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Kadın yaşı 45'i geçtiğinde çoğu ülkede Tüp Bebek Tedavisi uygulanmamaktadır. Kadın yaşı 45-50 arasında ise ve daha önce hiç tedavi uygulanmamış, adetler de düzenli ise Tüp Bebek Tedavisi uygulanabilir. Fakat bu bayanlara başarı şansı hakkında doğru bilgilendirme yapılması hastanın tedaviye uyumunu ve psikolojik sorunları minimal düzeyde yaşamasını sağlayacaktır.

        
Diğer önemli bir faktör rahim sorunlarıdır. Örneğin rahim duvarı çok ince olan (5 mm'nin altında) veya Tüberküloz gibi enfeksiyonlar nedeniyle rahim duvarı bir türlü kalınlaşmayan olgularda da Tüp Bebek Tedavisi ile verilen embryoların rahime tutunması noktasında sıkıntı olmakta ve tedavi başarısı olumsuz etkilenmektedir.

        
Son söz olarak, Tüp Bebek Tedavi başarısında en etkili olumsuz faktör kadın yaşıdır. Yaşı 35'in üzerinde olan bayanların evliliği ve çocuk sahibi olmayı ertelememelerini, evli olmayan bayanların da yumurta dondurma olanağının farkında olmalarını tavsiye ediyorum.  

 


Sorularınız için iletişime geçin:


Prof.Dr. Banu Kumbak AYGÜN


www.banukumbak.com – info@banukumbak.com


TELEFON    : 0535 461 22 44


WHATSAPP : 0532 396 19 76

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.