Adalet Bakanı'ndan çarpıcı af açıklaması

Adalet Bakanı'ndan çarpıcı af açıklaması
'Af' tasarısı yeniden gündeme geldi. Adalet Bakanı Gül "Toplumun bu konudaki hassasiyetlerine uygun adım atacaklarını" vurgulayarak denetimli serbestlik veya farklı infaz önerileri üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Gül, Türkiye'nin gönderdiği belgeler üzerinden ABD'de FETÖ üzerine bir soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Gül, önümüzdeki süreçte ABD'li savcıların Ankara'ya geleceğini açıklayarak "Örgüt liderinin iade edileceğine inanıyoruz" dedi. Gül, FETÖ yüzünden Türkiye'nin demokrasi karnesinde oluşan tahribatların 2019'da giderileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "(FETÖ) Elde ettiğimiz yeni delilleri ABD'ye ulaştırıyoruz. ABD'de şu an hem savcılık hem idari soruşturma var. Bu konuyla ilgili onlar da inceleme yapıyor. Önümüzdeki ay itibariyle savcılar, ABD'li yetkililer gelecek. Adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu. İnanıyoruz, hukuk devletinin gereği bu terör elebaşının iadesidir" dedi.dalet Bakanı Abdülhamit Gül, "(FETÖ) Elde ettiğimiz yeni delilleri ABD'ye ulaştırıyoruz. ABD'de şu an hem savcılık hem idari soruşturma var. Bu konuyla ilgili onlar da inceleme yapıyor. Önümüzdeki ay itibariyle savcılar, ABD'li yetkililer gelecek. Adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu. İnanıyoruz, hukuk devletinin gereği bu terör elebaşının iadesidir" dedi.Gül, 2019'da Türkiye'nin demokrasi, özgürlükler ve insan haklarının daha geniş ele alındığı bir ülke olacağının altını çizerek "Türkiye'ye dair tüm bu eleştirilerde özellikle FETÖ'nün yargı içinde yaptığı tahribatı asla unutmamak lazım. Türkiye'de yargıyı bir silah gibi kullanmak isteyen terör örgütünün oluşturduğu bir tahribat var. Tahribatın telafi edilmesi anlamında yeni bir inşa dönemine girilmesine ihtiyaç var. 2019'un daha demokratik, daha insan hakları temelli, tüm bu sorunları, tahribatı ortadan kaldıracağımız bir yeni inşa dönemi olması için çalışıyoruz." Hukuk ve ekonominin iç içe geçen kavramlar olduğunu dile getiren Gül, "Hukuk varsa, hukuki güvence varsa, yatırımcı oraya güvenle geliyor. Olağanüstü halin kaldırılması ve sonrasındaki gelişmeler, 2019'da atacağımız adımlar, bu husustaki algıları olumluya çevirecek." dedi. ABD ile örgüte yönelik soruşturma ve FETÖ lideri Fetullah Gülen'in iadesi için görüşmelerin sürdüğünün altını çizen Gül şöyle devam etti: "Yapılan görüşmelerde mesafe alınmış değil şu an itibarıyla. Ama tamamıyla reddedilmiş de değil. 'Başvurunuzu reddediyoruz' şeklinde yazı ya da temas da yok. Elde ettiğimiz yeni delilleri ABD'ye ulaştırıyoruz. ABD'de şu an hem savcılık hem idari soruşturma var. Bu konuyla ilgili onlar da inceleme yapıyor. Önümüzdeki ay itibariyle savcılar, ABD'li yetkililer gelecek. Adli yardımlaşma çerçevesinde bir temasımız söz konusu. İnanıyoruz, hukuk devletinin gereği bu terör elebaşının iadesidir. Bu konuda olumlu bir gelişme elde etmeyi ümit ediyoruz. 2019'da da bu hususta yine yargının önünde, FETÖ'nün ele başının ve yönetici kademesinin de ABD tarafından da bu talebimizin yerine geleceğine inanıyoruz."

KAŞIKÇI'NIN KATİLLERİNE 'KIRMIZI BÜLTEN'

Adalet Bakanı Gül, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda vahşice katledilen Cemal Kaşıkçı cinayetinin sorumlularının peşini bırakmayacaklarını kaydetti. Gül şöyle konuştu: "Bu konu Birleşmiş Milletler dahil uluslararası tüm mekanizmalar dahil nereye gitmesi gerekiyorsa Türkiye olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız, asla bu konu kapatılmayacak. Türkiye olarak sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz. Şu an itibarıyla 18 kişi hakkında iade talebini Suud makamlarına ilettik. Türk makamları, bu konuda soruşturmasını yapacak ve savcılık takdiriyle davası açılacak ve Türkiye'de yargılama devam edecekti. Kırmızı bültenle İnterpol üzerinden tüm süreçler takip ediliyor, iade talepleri de takip ediliyor."

AF DÜZENLEMESİ HALA MASADA

Gül, ilk olarak MHP'nin gündeme getirdiği ve 24 haziran seçimlerinde kurulan Cumhur İttifakı'nda da krize neden olan af konusu ile ilgili çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Gül şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımızın açıklamaları gayet net, toplumun bu husustaki duyarlılığını dikkate alıcı adımları attık ve bundan sonra da hep atacağız. Bizim yapmaya çalıştığımız infaza ilişkin, denetimli serbestlik ya da diğer hususlarla ilgili nasıl bir infaz önerileri olur bu konuda çalışıyoruz. Siyaseten de partimiz bu konuda gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Elbette tüm siyasi partilerle de görüşülecektir ama bu konuda asla toplumu rahatsız edici bir af şeklinde bir düzenleme olmayacağını Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Çalışmalar devam ediyor. Siyasetin vereceği bir karardır."

Karar

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.