Emekli ‘asgari’nin de altında eziliyor

Emekli ‘asgari’nin de altında eziliyor
Asgari ücret bugünden itibaren 2 bin 20 lira oldu. Emeklilerin durumu ise özellikle 2008 yılında değiştirilen yasadan sonra tamamen içler acısı...

Esnaf-sanatkâr ve işçiler; dişini tırnağına takıp gece gündüz demeden çalışıp emekliliği hak ediyor ama hak ettiğinin karşılığını alamıyor. 2019’da maaşların iyileştirilmesini bekleyen emekliler, asgari ücret ve açlık sınırının altında ücret alıyor. Haklarının verilmesini isteyen emekliler, asgari ücretin altında maaş almak istemiyor.

127 BİN KİŞİ 700 TL’NİN ALTINDA

Aylık bağlama oranının en yüksek olduğu dönem 2000 yılı öncesi olurken, özellikle 2008’de Faruk Çelik’in bakanlığı döneminde yapılan düzenleme sonrası emekli aylıkları iyice dibe vurdu. Hizmet süresi ağırlıklı olarak 2000-2008 arası ve 2008 sonrasında olan kişilerin aldıkları emekli aylığı 800-1000 TL’ye kadar düşmüş durumda. SGK verilerine göre, 255 bin kişi 1000 liranın, 5 milyon 558 bin kişi de asgari ücretin altında emekli aylığı alıyor. 127 bin 540 kişinin emekli aylığı ise 700 liranın bile altında.

DÜNYANIN EN ADALETSİZ SİSTEMİ ÜLKEMİZDE UYGULANMAYA BAŞLANDI...
ÇALIŞTIKÇA EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞÜYOR 
TESK Genel Başkanı Palandöken:  “Emeklilerin aylıkları iyileştirilmeli”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Emekli esnafımızın aylıkları hem asgari ücretin hem de açlık sınırının altında. Yeni yılda başta Bağ-Kur emeklilerimiz olmak üzere tüm emeklilerin aylıklarına iyileştirilme yapılmalı. Tüm emeklilerin emekli maaşları asgari ücretin altında kalmamalı. TÜİK verilerine göre tek kişinin açlık sınırı 1.997,46 TL’dir. Asgari ücret 2019’da 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Esnaf ve sanatkârımızın ve diğer kesimlerin aldığı emekli aylıkları açlık sınırının ve asgari ücretin altında kalıyor” dedi.

 Başta esnaf ve sanatkar olmak üzere tüm kesimlerdeki emeklilerin 2019’da maaşlarının iyileştirilmesi için müjdeli bir haber beklediğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Emekli esnafımızın aylıkları hem asgari ücretin hem de açlık sınırının altında. Yeni yılda başta Bağ-Kur emeklilerimiz olmak üzere tüm emeklilerin aylıklarına iyileştirilme yapılmalı. Tüm emeklilerin emekli maaşları asgari ücretin altında kalmamalı” dedi.

Yıllarca çalışıp en uzun prim gün sayısını ödeyen esnafın 2019’da emekli aylıklarına iyileştirme beklediğini kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Dişini tırnağına takıp gece gündüz demeden dükkanının başında duran esnafımız başta olmak üzere tüm kesimler yeni yılda emekli aylıklarına yapılacak iyileştirmeyi dört gözle bekliyor” şeklinde konuştu.

MAAŞLAR AÇLIK SINIRININ ALTINDA

TÜİK verilerine göre tek kişinin açlık sınırı 1.997,46 TL’dir. Asgari ücret 2019’da 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Esnaf ve sanatkarımızın ve diğer kesimlerin aldığı emekli aylıkları açlık sınırının ve asgari ücretin altında kalıyor. Oysa esnafımız emekli olabilmek için en uzun prim gün sayısını ödüyor. Emekli maaşları ne kadar artırılırsa piyasalar o derecede canlanır. Piyasaların canlanması ile de devletin vergi gelirlerinde artış meydana gelir. Yani emekliye verilen maaşla devlet zarar etmez. Emekli esnaf ve sanatkarımız başta olmak üzere tüm emeklilerin yeni yılda mağdur olmaması için emekli aylıklarına bir düzenleme getirilmeli ve düşük maaşlar asgari ücretin altında olmamalı” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.