Çiftçinin yüzde 80'i iflas etti
Türkiye'nin havuç ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılayan ve 20 ülkeye ihracat yapan Konya'nın Kaşınhanı beldesindeki havuç üreticilerinin yüzde 80'i işletmelerinin kapısına kilit vurdu. Krizden kurtulmak için çare arayan üreticiler, tonlarca havucun tarlada kaldığını belirtiyor. Her yıl fiyatların düştüğünden yakınan belde sakinleri, krizin de etkisiyle tonlarca havucun ellerinde kaldığını anlatıyor. Binlerce kişiye ekmek kapısı olan sektörün temsilcileri yetkililerden yardım bekliyor.
Kaşınhanı Belde Belediye Başkanı Seyit Ali Çöğürcü, son birkaç yıldır üretim maliyetlerinin yükselmesine rağmen havuç fiyatlarının sürekli düşmesinin yüzlerce üreticinin iflas etmesine sebep olduğunu söyledi. Başkan Çöğürcü, Kaşınhanı bölgesinde 60 bin dekar alanda havuç üretiminin yapıldığını belirterek şunları dile getirdi: "Beldemiz Türkiye'nin önemli havuç üretim merkezlerinden biri. Dekar başına ortalama 6-7 ton verim alınıyor. Yıllık yaklaşık 450 bin ton havuç üretiliyor. Ancak son yıllarda havuç para etmiyor. Şuan kilo fiyatları 20 ile 23 kuruş arasında değişiyor. Ancak girdi maliyetleri 25 kuruşu geçiyor. Beldede havuççuluk yapan işletmelerin yüzde 80'i kepenk kapattı."
Üretimin yüzde 40'ı çöpe gidiyor
Tarladan toplanan havuçların yüzde 40'a yakınının da standartlara uymadığı gerekçesiyle çöpe gittiğini ya da hayvan yemi olarak ayrıldığı bilgisini veren Seyit Ali Çöğürcü, "Bu havuçlar, şekli bozuk olması, büyük veya çok küçük olması gibi nedenlerden dolayı ıskartaya ayrılıyor. Tonlarca havuç standartlara uymadığı için çöpe gidiyor." dedi.
Belediye 250 üreticiye haciz gönderdi
Nüfusu 2 binin altına düştüğü için Mart ayında yapılacak yeni mahalli seçimle birlikte merkez Meram İlçesi'nin Mahallesi olacak beldenin belediye başkanı alacağını tahsil edemediği için 200 civarında üreticiye haciz göndermeye hazırlanıyor. Belediye'ye ait 2 bin 400 dönüm dekar alanın havuç üreticileri tarafından kiralandığını anlatan Belde Belediye Başkanı Çöğürucü, yerel seçimlerle birlikte Meram Belediyesi'ne bağlanacakları için belediye alacaklarının tahsil edilmesinin şart koşulduğuna dikkat çekiyor. Belediyenin en büyük alacağının üreticiden olduğunu dile getiren Çöğürcü, şu bilgileri veriyor: "Havuç üreticilerinden tarlaları ektikleri için 600 bin TL alacağım var. Meram belediyesine bağlanacağımızdan 'belediyeyi borçsuz devret yoksa hakkında yasal işlem başlatılacak' dediler. İki yıldır paramı tahsil edemiyorum. Şuan 60 kişiye haciz gönderdim. 200 civarında kişi hakkında işlemler başlatıldı. Birçoğu akrabam, yakınım, dostum ama yapacağım bir şey yok."
Yıllık 8 bin ton civarında havuç yetiştiren Mehmet Ali Sarıbacak, üreticinin bu yıl çok zor durumda kaldığını anlatıyor. Daha önceki yıllarda havucun fiyatının bu kadar düşmediğini dile getiren Sarıbacak, "Ben yıllardır üreticiyim. Bu kadar zorda kaldığımızı hatırlamıyorum. Birçok kişi iflas etti. Havuç elimizde kaldı. Geçen yıl don nedeniyle 450 bin TL zarar ettim. Bu yılda ekonomik kriz vurdu. Ne yapacağımızı şaşırdık." diyor.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.