Kobani davasında karar açıklandı! Selahattin Demirtaş'ın cezası belli oldu

Kobani davasında karar açıklandı! Selahattin Demirtaş'ın cezası belli oldu
HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası'nda karar açıklandı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş’a 28 yıl, Figen Yüksekdağ'a toplamda 30 yıl, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verdi.

Dava, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki 1800 kişilik salonda görüldü.

KOBANİ DAVASINDA VERİLEN KARARLAR

Ekonomim'in haberine göre; Selahattin Demirtaş ve Figen Yükseldağ'ın da yargılandığı Kobani Davası'nın 83'üncü duruşmasında mahkeme heyeti 130 sayfalık kararı açıkladı. Heyet kararı okurken, avukatlar alkışlar eşliğinde salonu terk etti.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapse çarptırıldı.

Eski HDP MYK üyeleri Ali Ürküt "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım"dan 13 yıl 4 ay, "suç işlemeye tahrik" suçundan da 4 yıl 6 ay, Alp Altınörs aynı suçlardan sırasıyla 18 yıl ve 4 yıl 6 ay, Bülent Barmaksız ise 16 yıl ve 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski HDP milletvekili Ayla Akat Ata "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl 9 ay, Emine Ayna aynı suçtan 10 yıl, partinin eski PM üyeleri Ayşe Yağcı ve Aynur Aşan ise 9'ar yıl hapis cezası aldı. Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı'nın tahliyelerine karar verildi.

Eski HDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen ile diğer sanıklardan Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün ise üzerlerine atılı suçlardan beraat etti.

Bülent Parmaksız'a 16 yıl hapis cezası verildi.

Davanın en genç sanığı Can Memiş'in beraatine karar verildi.

Cihan Erdal'a 16 yıl hapis cezası verildi.

Dilek Yağlı'ya 16 yıl hapis cezası verildi.

Emine Ayna'ya 12 yıl hapis cezası verildi. Ayna'nın cezasında indirim uygulandı ve Ayna hakkında yurt dışına çıkış yasağı kondu.

Figen Yüksekdağ'a devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma eylemine yardım suçundan 19 yıl hapis cezası verildi. Yüksekdağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Suç işlemeye tahrik suçundan ise Yüksekdağ,4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yüksekdağ'a 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan da 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yüksekdağ'a ayrıca iki ayrı terör örgütü propagandası suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. Yüksekdağ seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten ise 3 ay hapis cezası aldı. Toplamda Yüksekdağ, 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gülfer Akkaya hakkında beraat kararı verildi.

Gülser Yıldırım hakkında beraat kararı verildi.

Davada "devletin birliğini ve ülkü bütünlüğünü bozma" suçundan beraat eden, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Gültan Kışanak'a tahliye kararı verildi.

Günay Kubilay'a 16 yıl hapis cezası verildi. Kubilay'ın tutukluluk hali devam edecek. Kubilay'a 'suç işlemeye tahrik' suçundan da ayrıca 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İbrahim Bilici'nin beraatine karar verildi.

İsmail Şengül'e toplam 20 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Meryem Adıbelli hakkında 9 yıl hapis cezası verildi. Mahekeme cezada indirim ve ertelemeye gitmedi. Adıbelli'nin tahliyesine karar verildi.

Mesut Bağcık'a 9 yıl hapis cezası verildi.

Nazmi Gür'e 18 yıl hapis cezası verildi. Gür'ün tutukluluk hali devam edecek. Gür'e 'suç işlemeye tahrik' suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası daha verildi. Verilen toplam ceza 22 yıl 6 ay oldu.

Nezir Çakar hakkında 9 yıl hapis cezası verildi.

Pervin Oduncu hakkında ise 18 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme cezada indirim ve ertelemeye gitmedi. Oduncu'nun tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sabahat Tuncel hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 12 yıl hapis cezası verilerek, tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi.

Selahattin Demirtaş hakkında tutukluluk halinin devamına karar verildi. Demirtaş'a ilk suçlamadan 28 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İSTENEN CEZALAR

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında sanıklar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan birer kez, olaylar sırasında hayatını kaybeden 6 kişi için de 6'şar kez olmak üzere toplam 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.