Doğum izni uzatılacak mı 2024? Doğum izni kaç gün?

Doğum izni uzatılacak mı 2024? Doğum izni kaç gün?
Çalışan anneler için yeni teşvikler yolda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki nüfus artış hızının düşük seviyelere indiğine dikkat çekti. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğunu vurguladı. Doğum izni süresinin uzatılıp uzatılmayacağı merak konusu haline geldi. Peki, doğum izni ne kadar süreyle uygulanacak, kaç gün olacak?

Çalışan annelerin dikkatle takip ettiği doğum izni konusu gündemdeki önemini koruyor. Şu anda, çalışan kadınlar için doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta doğum izni bulunuyor. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğunu belirterek çeşitli soruların gündeme gelmesine sebep oldu. Anne adayları veya hamile çalışan kadınlar, doğum izni süresinin kaç ay veya kaç gün olduğunu merak ediyorlar.

DOĞUM İZNİ SÜRESİ UZATILACAK MI?

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, 4 aylık annelik izninin yetersiz olduğunu ve 1 yıllık izin seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk'te değerlendiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin şu ifadeleri kullandı:

"Aynı zamanda çocuk 1'inci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 4 ay, üçüncü doğumda 6 ay olmak üzere doğum izni bittikten sonra kadınların yarı zamanlı çalışıp tam ücret alma imkanı söz konusu. Özel sektör çalışanları bakımından çocuk ilkokul çağına başlayana kadar yarı zamanlı çalışma imkanı veriliyor. Burada yarı zamanlı çalışmada ücretlerin ve sosyal hakların yarım olduğunu ifade edelim.

Memurlar açısından bu hak verildi ancak yönetmelik çıkmadığı için çocuk ilköğretime başlayana kadar kadınların bu izni kullanması için usul ve esasların çıkması bekleniyor.

"KADINLAR NEDEN İŞ HAYATINA GİRMEKTE ZORLANIYOR?"

Burada ilk madde olarak karşımıza çocuk bakımı, yaşlı bakımı, kadınların ev sorunluluğu geliyor. AK Parti MKYK'da konuşulan doğurganlık hızının düşmesidir. Ortalama yaşam süresinin artması nedeniyle gerçekten Türkiye büyük bir tehditle karşı karşıya. Türkiye'nin doğum hızı bu seviyelerde düşmeye devam ederse Türkiye'yi bekleyen Batı'da olduğu gibi yaşlı bir nüfustur.

ANNELİK İZNİNİN 4 AYDAN 1 YILA ÇIKARILMASI ÖZEL SEKTÖR İÇİN SIKINTI YARATIR MI?

Asıl tehdit özel sektörde. Özel sektör iş görüşmelerinde yasal düzenlemeler nedeniyle artık kadınlara işe alırken çocuk doğuracak mısın, doğurmayacak mısın sorusunu sormuyorlar. Doğum izinlerinin yüksek olması nedeniyle özel sektör işverenleri bunu maliyet unsuru olarak görüyor. Hükümet kadın çalışmalarını teşvik ederek, kadına yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları ile bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.