Teşrik tekbiri nedir ve nasıl getirilir? Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan teşrik tekbirleri rehberi

Teşrik tekbiri nedir ve nasıl getirilir? Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan teşrik tekbirleri rehberi
Teşrik tekbirinin anlamı ve okunuşu merak ediliyor. Her Müslümanın merakla araştırdığı teşrik tekbirinin getirildiği zamanlara Eyyam-i Teşrik deniyor. Peki, Kurban Bayramı teşrik tekbiri ne zaman getirilir? Teşrik tekbiri kaç defa getirilir?

Teşrik tekbiri, Müslümanlar için Kurban Bayramı'nda getirilen özel bir tekbirdir. Bu özel tekbirler, Allah'ın yüceliğini ve büyüklüğünü anmak amacıyla getirilir. Teşrik tekbirlerinin getirildiği zaman dilimine Eyyam-i Teşrik denir.

TEŞRİK TEKBİRİ KAÇ DEFA GETİRİLİR?

Teşrik tekbirleri, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) uygulamasına dayanarak belirli bir zaman diliminde getirilir. Hanefi mezhebine göre vacip olan teşrik tekbirleri, Şâfiî mezhebinde sünnet olarak kabul edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar getirilir. Bu süre zarfında toplam 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirilmesi gereklidir. Kadın ve erkek her Müslümanın bu tekbirleri getirmesi vaciptir.

Teşrik tekbirlerinin getirildiği günlerde, kazaya kalan namazların aynı günlerde kaza edilmesi halinde de teşrik tekbirleri getirilir. Ancak teşrik günleri geçtikten sonra kaza edilen namazlarda teşrik tekbirleri getirilmez. Namazlar kaza edilmediği sürece tekbirler de kaza edilmez.

TEŞRİK TEKBİRİNİN ANLAMI VE OKUNUŞU

Teşrik tekbirleri şu şekilde getirilir:

"Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi'l-hamd” diye tekbir alınır.

Anlamı ise şu şekilde:

"Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.