Fitch'ten Türk bankaları hakkında yeni değerlendirme

Fitch'ten Türk bankaları hakkında yeni değerlendirme
Fitch Ratings Bankalar Direktörü Kılınç, Türk bankalarının son bir yılda yaklaşık 4,6 milyar dolar sermaye benzeri ihracı olduğunu ve dış finansman kaynaklı risklerinin azaldığını belirterek, "Bundan sonraki dönemde, Türk bankalarının fırsatlara göre hareket edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının son bir yılda yaklaşık 4,6 milyar dolar sermaye benzeri ihraç gerçekleştirdiğini ve dış finansman kaynaklı risklerinin önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kılınç, bankaların gelecekte fırsatlara göre hareket edeceğini belirterek, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

FİTCH'TEN TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNA YÜKSELTME

Fitch Ratings kısa süre önce Türkiye'nin kredi not görünümünü yükseltmiş, ardından Türkiye'deki birçok bankanın da notunu artırmıştı. Kılınç, özellikle Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Türk bankalarının dış finansmana hızlı bir şekilde erişim sağladığını belirtti. Bu durum, dış finansman risklerinin azaldığını gösteriyor.

PARA POLİTİKASINDAKİ DEĞİŞİM VE RİSK PRİMLERİNDE AZALMA

Kılınç, para politikasındaki değişimlerin Türkiye'nin risk primlerini ciddi ölçüde azalttığını vurguladı. Bankaların dış finansmana erişiminde farklı enstrümanların kullanıldığını ve ilk olarak eurobond ihracına başladıklarını ifade eden Kılınç, yatırımcıların geri döndüğünü ve piyasada sadece büyük bankaların değil, daha küçük bankaların da ihraç yaptığını belirtti. Kılınç, "Özellikle Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, birçok Türk bankasının çok ciddi anlamda ve kısa sürede dış finansmana erişimi olduğunu gördük. Bu da dış finansman risklerinde azalma olduğunu gösterdi" dedi.

BANKALARIN SERMAYE İHRAÇLARI VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Kılınç, son bir yılda bankaların yaklaşık 4,6 milyar dolar sermaye benzeri ihraç gerçekleştirdiğini ve bundan sonraki dönemde Türk bankalarının fırsatlara göre hareket edeceğini düşündüklerini söyledi. Bankaların ihraçlarda fiyatlamaya bakacaklarını belirten Kılınç, bankaların acil bir sermaye veya yabancı para likidite ihtiyaçları olmadığını vurguladı.

Kılınç, şunları söyledi:

"Bu noktada yatırımcıların geri döndüğünü gördük. Sadece büyük bankalar değil, piyasada daha küçük bankaları da gördük ve bu genel olarak bir iştahın göstergesi. Son bir yılda bankaların yaklaşık 4,6 milyar dolar (sermaye benzeri) ihracı oldu. Bundan sonraki dönemde, Türk bankalarının daha fırsatlara göre hareket edeceğini düşünüyoruz. Bankalar (ihraçlarda) fiyatlamaya bakacaklardır çünkü çok acil bir sermaye ya da yabancı para likidite ihtiyaçları olmadığını düşünüyoruz."

BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SERMAYE YAPISI

Ahmet Emre Kılınç, bankaların sermaye rasyolarının makul seviyede ve yeterli olduğunu kaydederek, yeni yapılan sermaye benzeri kredilerin sermayeyi desteklediğini ve bu durumun kurda olası bir yükselişe karşı koruma sağladığını ifade etti. Kılınç, genel olarak bankacılık sektörünün sermaye yapısının yeterli olduğunu düşündüklerini belirtti.

SWAP İŞLEMLERİNDE DEĞİŞİM VE YABANCI PARA MEVDUATLARI

Mart ayından itibaren bankaların Merkez Bankası ile yaptığı swap işlemlerinin ciddi miktarda azaldığını ve 58 milyar dolar seviyesinden 18 milyar dolara kadar gerilediğini belirten Kılınç, yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinin arttığını söyledi. Kılınç, Merkez Bankası'nın swap limitlerini değiştirebileceğini ve bu durumun swap mekanizmasının daha çok yabancı bankalara kaymasına neden olabileceğini ifade etti.

BANKALARIN KARLILIK DURUMU

Kılınç, bankaların makul seviyelerde karlılık üretmeye devam edeceğini söyledi. Artan faizler nedeniyle mevduat ve kredi arasındaki uyumsuzluğun marjlarda daralmaya neden olabileceğini belirten Kılınç, tüketici kredileri ve kredi kartlarında bozulma olabileceğini ancak bunun makul seviyede kalacağını düşündüklerini ifade etti. Faaliyet giderlerinin de enflasyon nedeniyle bankaların karını baskılayacağını belirten Kılınç, yine de bankaların makul seviyelerde karlılık üretmeye devam edeceğini düşündüklerini söyledi.

EKONOMİK BÜYÜME VE RESESYON BEKLENTİSİ

Türkiye'de kredi büyüme hızının azalmasına rağmen ekonomik büyümenin ilk çeyrekte yüksek seyrettiğini belirten Kılınç, Türkiye ekonomisinde resesyon beklentilerinin olmadığını vurguladı. Fitch Ratings olarak Türkiye'de bu yıl yüzde 2,8 büyüme öngördüklerini ancak ilk çeyrekteki güçlü büyümenin yıl sonu büyüme beklentilerini yukarı çekebileceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.