Süt zammına üretici akıl erdiremiyor
Büyük bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip Türkiye'de, son zamanlarda gündemde olan süt üretimi ve istikrarlı fiyat için sağlıklı bir devlet politikasının şart olduğu belirtildi. Ülkede bir süt politikası olmadığına işaret eden üretici sattığı sütün fiyatını piyasanın yani büyük oyuncuların belirlediğine dikkat çekiyor. Üretici, "Bizlerde süt fiyatında azalma oluyor ama perakendedeki fiyatlarda hiç düşme yaşanmıyor nedense." diyor.
Bursa merkezli Akel Hayvancılık ve Organize Tarım Gıda Sanayi A.Ş Genel Müdür Yardımcı Sertaç Tunca, ülkede süt sığırcılığının büyük bir çıkmazda olduğunu, süt sektörünün kendi masrafını dahi karşılayamayacak durumda olduğunun altını çizerek bir devlet politikası gerektiğini aktardı.
CİHAN'a yaptığı açıklamada, süt üreticisinin en büyük sıkıntısını, ülkede bir süt politikasının olmaması şeklinde belirten Akel Gıda Genel Müdür Yardımcı Sertaç Tunca, sattıkları sütün fiyatını kendilerinin belirlemediğini, bunu piyasanın yani büyük oyuncuların belirlediğine dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirten Tunca, "Süt fiyatının taban fiyatla belirlenmesi ve devlet tarafından sübvanse edilmesi tek çıkış yolu olarak gözüküyor. Bizlerde süt fiyatında azalma oluyor ama perakendedeki fiyatlarda hiç düşme yaşanmıyor nedense." dedi.
Tunca, Bursa Yenişehir'de kurdukları tesislerle 2006 yılında başladıkları süt sığırcılığı ile çiğ süt üretimine başladıklarını ifade ederek, "Biz şu anda çiftliğimizden elde ittiğimiz sütten çiğ süt üretimini yapıyoruz. Mamül yapmıyoruz, sütü üretip nihai mamül üreticilerine satıyoruz. Henüz paketleme yok, ancak bunu düşünüyoruz." diye konuştu. Süt sığırcılığı tesisini son teknolojiyle kurduklarını anlatan Sertaç Tunca, Türkiye'deki en güzel tesislerden birine sahip olduklarını belirtti. Tesisin 10 bin metrakareye yakın kapalı alana sahip olduğunu belirten Sertaç Tunca, 8 bin metrekarelik diğer bölümlerin bulunduğu mekana sahip olduklarını söyledi. Tunca, 2006 yılında kurulan tesisin 2007 yılından itibaren faaliyete başladığını ifade etti. Tesislerinde şu an 320 büyükbaş hayvan bulunduğunu bildiren Tunca, şu bilgileri verdi: "Tesisimizde günde 2 bin 500 kiloya yakın süt üretiyoruz. Şu an hayvan başına günde 22 kilo ortalama süt almaktayız. Aylık 70 tonun üzerinde süt satmaktayız, hedefimiz ise günde 6 bin 500 ton süte ulaşmak. Bu hedefi tuturduktan sonra ise mamül üretimine geçeceğiz."
"SÜT FİYATI AZALIYOR AMA PERAKENDEDE FİYATLARDA HİÇ DÜŞME YAŞANMIYOR NEDENSE"
Süt üreticisinin en büyük sıkıntısını, ülkede bir süt politikasının olmaması şeklinde belirten Akel Gıda Genel Müdür Yardımcı Sertaç Tunca, sattıkları sütün fiyatını kendilerinin belirlemediğini, bunu piyasanın yani büyük oyuncuların belirlediğine dikkat çekti. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirten Tunca, "Süt fiyatının taban fiyatla belirlenmesi ve devlet tarafından sübvanse edilmesi tek çıkış yolu olarak gözüküyor. Bizler de süt fiyatında azalma oluyor ama perakendedeki fiyatlarda hiç düşme yaşanmıyor nedense." şeklinde konuştu.
Küresel ekonomik krizin gıda sektörünü büyük oranda etkilediğini anlatan Akel Gıda Genel Müdür yardımcı Sertaç Tunca, doğru yönetim ve doğru kararla krizin atlatılabileceğini belirtti. Tarımsal alanda maliyetlerin büyük artış gösterdiği bilgisini veren Sertaç Tunca, şöyle dedi: "Girdi maliyetlerinin yükselmesi bizleri büyük oranda olumsuz etkiliyor. Bizler bir yıl önce 835 kuruşa sattığımız sütü şu an 605 kuruşa satmaktayız. Sütteki yüzde 30'a varan düşüşe rağmen maliyetlerde yüzde yüzden fazla artış var. Bunun yanında, devletin hayvansal desteklemeleri zamanında vermemesi de en büyük dezavantajlardan biri."
Yaşanan kriz yanında hayvancılığın sahipsiz kalmasından en büyük darbeyi ise köylünün gördüğünü anlatan Sertaç Tunca, "Eskiden köylü sattığı süt ürünlerinden geçimini sağlıyordu ancak şimdi masrafını dahi kurtaramıyor. Bir kilo süt eskiden 1 TL'ye mal oluyordu ve bir buçuk kilo yem alabiliyordu, ancak şimdi ise bir kilo süt bir kilo yem alamıyor. Yani köylünün bu işten çıkabilmesi için sattığı bir kilo sütle en az bir buçuk kilo yem alabilmesi lazım. Şimdi köylü bakamadığı hayvanını kesime veriyor. Artık köylünün elinde hayvan kalmadı. Sütten çıkıp besicilik yapmaya başladı. Ayrıca, şehirlere göç devam ediyor. Eğer köylü sattığı sütle yem parasını karşılayabilse bu işi yapacak, aksi halde hızla azalan hayvan sayısı ile birlikte bir kaç seneye kadar süt bulamayabiliriz." şeklinde uyarıda bulundu.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.