Tüzmen: İkinci krize hazırlanmalıyız

Tüzmen: İkinci krize hazırlanmalıyız
Bakan Tüzmen: Amerika'dan gelen verilere bakılırsa ikinci bir kriz kuşağına hazırlanmalıyız

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Amerika'dan gelen verilerin ikinci bir kriz kuşağının habercisi olduğunu belirterek, ona göre bir takım hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi.

Bir dizi açılış için Mersin'de bulunan Bakan Tüzmen, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Ticaret Borsasını ziyaret etti. Tüzmen, Mersin Ticaret Borsası ziyareti sırasında gazetecilere ikinci kriz ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tüzmen, "Krizler arka arkaya geliyor ve ülkemizde de dalga dalga etki yapıyor. Şimdi bakıyoruz yeni paketler açıklandı Avrupa'da açıklanan, Amerika'da açıklanan paketlerin bazı konularda yetersiz kaldığını görüyoruz. Ve hakikaten böylesine bir beklenti içerisine giriyorlar. Tabi bu bir süre sonra dalga boyunun uzaklığına göre değişiyor. Biliyorsunuz denizde nasıl bir dalga varsa ekonomide de böyle bir dalga var. O zaman yeni bir dalga şeklinde etki ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin de hazırlıklarını buna göre yapması gerektiğini vurgulayan Tüzmen, "Bunu görüyoruz. Şimdi tekrar ince analizlerimizi yapıyoruz. Tabii ki Amerika'da yaşananlardan hatırlarsanız geçen sene biz neler olabileceğini geçen konuşmuştuk. Aynı şekilde yeni dalgalar olduğu zaman ekonomimizin de ona hazırlıklı olması lazım" dedi.

İkinci bir krizin hazırlıklarını yaptıklarını belirten Tüzmen, şöyle devam etti: "Biz gerekli hazırlıklarımızı yapmak zorundayız. Planlarımızı öne almak zorundayız. Olay oldu bitti, ondan sonra tedbirinizi alın, yok. Hatırlayın, narenciyede aldığımız tedbirlerle bütün göstergeler baş aşağı iken narenciye ihracatında yüzde 20 artış sağlandı. Bu, pazar açılımı ve aldığımız tedbirler sayesinde oldu. Yaş sebze meyvede toptan yüzde 36 ihracat artışı nasıl sağlandı. Tarım ürünlerinde ihracat artışı nasıl sağlandı. Hadiseler olmadan önce aldığımız tedbirlerle sağlandı. Bunun için hazırlıklı olmamız gerektiğini söylüyoruz."

İhracatta genel olarak Ocak, Şubat ve Mart aylarında bir düşüş beklediklerini anlatan Tüzmen, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ise genel olarak bir toparlanmanın söz konusu olduğunu ifade etti.
(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.