Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu
Kişiyi geceleri uykusundan eden 'huzursuz bacak sendromu'nun nedeni tam olarak bilinemiyor.

Hakkında çok az şey bilinen Huzursuz Bacak Sendromu ile ilgili sorularımızı Psikiyatri Uzmanı Dr. Funda Güdücü Sağır cevaplandırdı.

TANIMLANAMAYAN BİR HİS
Uyku ya da istirahat esnasında bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir his. Uzmanların 'huzursuz bacaklar sendromu' diye tarif ettikleri bu durum kişiyi özellikle geceleri rahatsız ediyor.
Kişi rahatsızlığını tarif ederken "bacaklarım kıpraşıyor", "gıdıklanıyor", "yanıyor", "bacağımda karıncalar geziyor" gibi cümleler kuruyor.

GEçİCİ çöZüMLER
NP GRUP Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzm. Psikiyatrist Funda Güdücü Sağır, huzursuz bacak sendromu (restless legs sendromu) olan kişi bacaklarını hareket ettirerek, yataktan kalkıp dolaşarak ya da masaj yaparak kısa süreli bir rahatlama sağlar ancak bu yöntemle sorun tamamen geçmez geçici olarak giderilmiş olur diyor.

KİŞİYİ UYKUSUZ BIRAKIYOR
Dr. Funda Güdücü Sağır, hastalığın kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilediğini dile getiriyor ve şu bilgileri veriyor: "Bu durumdan şikayetçi hastalar, gece boyunca defalarca bacaklarını soğuk suyla yıkayarak, bacaklarını tülbentle sıkarak rahatlamaya çalışırlar. Ayakta hareket halinde iken rahatlama olduğundan tüm gece ev işlerini bitiren hanımlar var. Uyku bölündüğü için kalitesi de bozulmaktadır ve kişi uykusuzluktan yakınır."

DİYABET VE DEMİR EKSİKLİĞİNDEN DE KAYNAKLANIYOR
Hastalığın görülme sıklığı yüzde 5. Kişi hastalığının sebebini bilmediği için genellikle tedavi için ortopedi ya da fizik tedavi uzmanına başvuruyor. Huzursuz bacak sendromunu çoğu zaman doktorlar bile teşhis edilemiyor. Dr. Funda Güdücü Sağır, "Hastalık pek bilinmediği için çocuklarda hiperaktif, yetişkinlerde ise romatizma hastalığıyla karıştırılabiliniyor" diyor. Oysa oldukça sık rastlanan ve en önemli uykusuzluk nedenlerinden birini oluşturan bu hastalığın bazen kollarda da benzeri yakınmalara sebep olduğunu dile getiren Sağır, hastalığın iki tip olarak görüldüğünü anlatıyor. Aileden kaynaklanan sebeplerden olabileceği gibi diyabet, romatoid artrit ya da demir eksikliği gibi başka bir nedenle de ortaya çıkabildiğini söyleyen Psikiyatrist Sağır, "Birinci tipde, huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek herhangi başka bir hastalık ya da sorun bulunmuyor. Beyinde dopamin maddesinin fonksiyonlarında ya da bu maddeye ait reseptörler düzeyinde bozukluk söz konusu oluyor. İkinci tipte ise diyabet, romatoid artrit ya da demir eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanıyor dedi. Bu tip hastalık genellikle daha erken yaşta ortaya çıkıyor.

DEPRESYONA DAHA YATKIN OLUYORLAR
Psikiyatri Uzmanı Dr. Funda Güdücü Sağır, hastalığın seyriyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu hastalar hareketlerinin kısıtlanacağı, uzun süre oturmak zorunda kalacağı sinema, otobüs yolculuğu gibi durumlar ya da ortamla karşılaşmaktan kaçınırlar. Bu hastalığın nedeni yüzde 95 hastada belirlenememiştir ancak süreğen bir hastalığın varlığı(şeker hastalığı v.s) etken olabilir. Bu şikayetler bazen kullanılan ilaçlar nedeniyle ya da adet dönemlerinde de gözlenebiliyor. Huzursuz bacak yakınması ile gelen hastalarda genellikle depresyon ya da kaygı bozukluklarından birinin eşlik ettiğini gözlüyoruz. Huzursuz bacak sendromu görülen hastaların diğerlerine oranla depresyona daha yatkın. Sendrom ne kadar şiddetliyse depresyonun da şiddeti de o kadar artıyor. Bazen de depresif yakınmaları olan hastanın hikayesi araştırılınca huzursuz bacak ortaya çıkıyor.”

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.