Şimşek: IMF'nin iç mülahazaları sürüyor

Şimşek: IMF'nin iç mülahazaları sürüyor
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonunun (IMF) Türkiye ile imzalayacağı program konusunda IMF'in ''iç mülahazalarının'' devam ettiğini belirterek, ''Oradan gelecek yanıta göre bizim hassas olduğumuz, kabul edilemez gördüğümüz bir iki tane hu
Bakan Şimşek, NTV'de katıldığı canlı yayın programında, Türkiye ekonomisine ilişkin soruları yanıtladı. 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra ''görüşmeden IMF ile süreçte ciddi ilerleme olduğu izlenimi ile ayrıldığını'' söylediğinin ifade edilmesi üzerine Şimşek, ''Doğru bir izlenim. Biz müzakereleri bir çok konuda önemli bir noktaya getirmiştik. Aslında fikir birliği de var. Bir kaç tane teknik konu vardı uzlaşamadığımız. Tabii ki bizim bütçeyi daha gerçekçi bir zemine taşımamız için almamız gereken bir takım bütçe tedbirleri de var. Onları da almamız lazım''diye konuştu. 

Bakan Şimşek, IMF'nin görüşmelerde ''yeni bir şey getirmedik'' dediğine ilişkin haberler olduğunun hatırlatılması üzerine de ''Bazı unsurlar yeni, konular benzer. 2006'da gündeme getirilmiş olabilir. Ben o zaman yoktum. Ama o zaman rağbet görmemiş olabilir, doğru bulunmamış olabilir. Dolayısıyla o anlamda yepyeni bir unsurdur demek zor. Ama o konuların bir kısım içeriği tamamen yeni ve aslında müzakerelerin son bir iki seansında gündeme getirilen bazı konular'' diye konuştu. 

''Kasım ayında IMF ile Washington'da yaptığımız toplantıda o günün makro varsayımlarıyla belli bir bütçe tedbirleri üzerinde aşağı yukarı anlaşmıştık'' diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

''Biz o tedbirlerin de önemli bir kısmını bütçe meclisten geçmeden yerine getirdik. Ama tabii şartlar hızlı değişiyor. Eylülden bu yana her ay gerek dünyaya, gerek Türkiye'ye ilişkin makro ekonomik görünümde sürekli bir değişiklik var. 

Şunu da kabul ediyoruz, Türkiye'nin IMF olsun olmasın 2009 yılında tabii ki bir miktar bütçe açığı artacağı ortada. Ama bunun sınırları var. Bizim kabul edebileceğimiz bütçe disiplinini koruma anlamında katlanabileceğimiz belli bir boyutu var. Herhalükarda bütçeyi daha gerçekçi bir zemine çekmek için aralıkta bir takım tedbirler açıkladık. IMF programı olmasa da bizim açıklamamız lazım. Çünkü bir taraftan reel sektörü desteklemek isteriz. Bir taraftan da finans piyasalarındaki genel makro ekonomik istikrarı korumaya yönelik de bir sorumluluğumuz var. Yani iki unsuru beraber götürmemiz lazım. Orada bir denge siyaseti güdüyoruz.''AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.