Soros'un İran kabusu!
Amerikalı milyarder George Soros, petrol fiyatlarının düşmesinin yeni bir jeopolitik durum oluşturduğunu, petrol üreten ülkelerin kaderinin bir anda değiştiğini söyledi. Rusya'nın sayılı ekonomi gazetelerinden Vedomosti'de yer alan Soros'un makalesine göre, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş dünyanın bir çok bölgesi için iyi haber. Soros petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün İran ve Venezüella gibi ülkeleri daha az tehlikeli hale getireceğini, ancak bunun Rusya'da daha olumsuz yansımalarının olacağını iddia etti.
Dünyada mevcut sistemin karşısında duran Rusya, İran ve Venezüella'nın son yıllarda daha sert bir muhalefet yürüttüklerini kaydeden Soros; "Petrol fiyatlarının düşmesinin ardından İran ve Venezüella dış bağlantıları zayıfladı. Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez varili 40 dolara gerileyen petrolle Bolivya Devrimi'ni artık daha fazla destekleyemez." dedi.
İran'ın aşırılıkçı ve terörist hareketleri destekleme potansiyelinin de düşeceğini iddia eden Soroz şu ifadeleri kullandı: "Bu hem Ortadoğu, hem de tüm dünya için olumlu bir gelişme. Diğer taraftan İran Barack Obama'nın önerilerine daha açık hale gelecek. Irak'ta da bunun yansımalarını siyasi istikrar ve güvenlik olarak görebiliriz. Haziran 2009'da yapılacak İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mahmut Ahmedinejat yerine batı ile daha uzlaşı halinde olacak bir başka lider gelebilir. Suriye'nin de anlaşma ve işbirliğine daha açık hale gelebileceğini söyleyebiliriz." Soros'a göre yeni dönemde Filistin sorununun çözümüne bile petrol fiyatlarının düşmesinin olumlu yansımaları olabilir.
"RUSYA TEHLİKELİ HALE GELEBİLİR"
Soros'a göre petrol fiyatlarında yaşanan düşüş Rusya'da olumsuz yansımaları olacak. Amerikalı milyarderin Rusya ile öngörüleri ise tehlikeli: "Rusya Başbakanı Vladimir Putin komünizm ideolojisinin yerine milliyetçiliği koydu. Kremlin'deki liderler şimdi Sovyet dönemindeki gücün yeniden toparlanması şeklinde korkunç bir oyuna kalkışabilirler. Kremlin enerji kaynakları üzerindeki kontrolü bir kaç amaç için kullanıyor. Rusya'yı yeniden siyasi bir güç haline getirmek. Kendi egemenliklerini ülke genelinde sağlam tutmak. Ağustos 2008'de Gürcistan'a gerçekleşen savaş bunun örneği. Gürcistan'ın işgali toplumda iktidarın popülaritesini artırdı."
Rusya'dan önemli miktarda nakit çıkışı olduğunu, mali piyasaların çöktüğünü ve ruble de kaybın devam ettiğini kaydeden Soros, "İş dünyası endişeli. Yatırımcılar sermayelerini dışarıda tutuyor. Petrol fiyatlarında düşüş devam ederse mevcut rejim toplumun ekonomik ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelecek. Kremlin'de şimdi Sovyet döneminde olduğu kadar sabırlı ve tedbirli bürokratlar yok." Diye konuştu.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.