MTA maden aramak için helikopter ve bot alıyor

MTA maden aramak için helikopter ve bot alıyor
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) havada, karada, denizde maden bulmak için gemiden sonra şimdi de helikopter ve bot alıyor.

Kurum, özel helikopterle dağlarda maden arayacak. Son model 'uçan maden dedektörüne' özel kameralar takıp yüksek dağlarda inceleme yapılacak. Sismik bot sayesinde de denizlerin sığ bölgelerinde ve göllerde maden yatakları tespit edilecek. 

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye'deki maden zenginliğinin ekonomiye kazandırılması için hazırladıkları projeleri CİHAN'a anlattı. Dünyada madencilikte adı geçen 132 ülke arasında maden çeşitliliği açısından Türkiye'nin 10. sırada olduğunu dile getiren Üzer, Türkiye'nin üretim bakımından 28. sırada kaldığını söyledi. "Bir kıtanın maden çeşitliliği kadar maden var ülkemizde." diyen Üzer, 90 madenin ticaretinin yapıldığını, bunun 77'sinin Türkiye'de bulunduğunu dile getirdi. Anadolu coğrafyasının 27 madende yetersiz, 50'sinde yeterli, hatta zengin olduğunu kaydeden Üzer, "Mermer, krona, bor, hatta kömür. Dünya rezervlerinin yüzde 1'i bizde. Madencilikte zengin ülkeler sınıfındayız." diye konuştu. 

İhraç edilen kalemlerde mermerin 3 milyar dolarla başta geldiğini aktaran Genel Müdür, "Krom, cips, manyezit gibi malzemeler. İthalatımız 4 milyar dolar. Bunun başında kömür geliyor." bilgisini verdi. Madenciliğin Gayri Safi Milli Hasıla'daki payının direk ürünler bazında 10 milyar dolar, yarı mamul ürünlerde 30 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Üzer, "Bu durum yüzde 1,5'a denk geliyor. Bunu maden potansiyelimize yakıştıramıyorum. Yüzde 1,5 yüzde 3'e çıkmalı. 10 milyar dolar direk üretim 20 milyar dolara çıkmalı. Ekonomideki payı 60 milyar dolar civarında olmalı." dedi. 


GÖLLER İÇİN BOT, DAĞLAR İÇİN HELİKOPTER


Madenlerin ekonomiye kazandırılması için havadan, karadan, denizden maden aramasına giriştiklerini kaydeden Üzer, denizlerde petrol ve doğalgaz çıkarmak için gemi aldıklarını, buna sismik bot ekleyeceklerini dile getirdi. Kurum'un hora gemisinin 30 seneye yakın kullanıldığını, bu geminin çok eskidiğini vurgulayan Üzer, "Bu, artık eğitim gemisi olarak kullanıyor. Sismik yapacak bot yaptırıyoruz. İki üç ay içinde bitecek. Sığ yerlerde onu kullanmaya başlayacağız." diye konuştu. Bunun dışında 60 milyon dolara bir gemi aldıklarını söyleyen Üzer, geminin getireceği avantajları anlattı: 

"Bizim egemenlik sahamızdaki denizlerin alanı 480 bin kilometrekare yer. Bir gemi yetmeyecek. Kendi gemimizle bilgiler kendi ülkemizde kalmak kaydıyla istediğimiz denizlerde gaz, petrol arayacağız. Haritasını çıkaracağız. Kullanıcıların emrine sunacağız." Ayrıca, helikopter alımına hazırlandıklarına dikkat çeken Üzer, "Helikopterle dağlara, topografyaya paralel olarak belli aletler takıp, neyimiz var neyimiz yok arama yapacağız. Kaybettiğimiz zamanı kazanmamız lazım. Madenleri ambarımızdaki malzeme gibi bilmemiz lazım. Günü geldiğinde bunu ortaya çıkaralım." diye konuştu. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.