Güneydoğu'da bir yılda 17 bin 500 süt sığırı dağıtıldı  

Güneydoğu'da bir yılda 17 bin 500 süt sığırı dağıtıldı  
Başbakanlık GAP İdaresi Başkanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yürütülen projelerle son bir yılda çiftçilere 17 bin 500 süt sığırı dağıtıldı.

Güneydoğu'da kaymakamlıklar ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce uygulanan Süt Sığırcılığı Projesi kapsamında çiftçilere dağıtılan süt sığırları, sulu tarımın yapılmadığı bölgede çiftçilere gelir sağlıyor.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 160 süt sığırı daha toprak sahibi olmayan 40 çiftçiye dağıtıldı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Ergani Kaymakamlığı'nca yürütülen 5 yıllık havza programı kapsamındaki Süt Sığırcılığı Projesi için Ortayı köyünde tören düzenlendi. Köy konağında düzenlenen törende konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, son bir yılda çiftçilere gelir elde etmeleri amacıyla 17 bin 500 süt sığırı dağıttıklarını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın son dönemlerde çiftçilerin geliştirdiği projelere 100 milyon TL destek verdiğini anlatan Mutlu, "380 damla sulama sistemine proje desteği verildi. Bunu 10 ile çarptığımız zaman 38 bin dönüm alanı sulu tarıma açmışız. Hayvancılık kooperatifleri aracılığıyla son bir yılda bu bölgede 17 bin 500 hayvan dağıtılmıştır. Bunlar yüzer, 200'er bu rakama ulaştı. Bu sayı üzerine bugün 160 tane daha eklendi. Tabi devam edeceğiz inşallah. Çalışmak isteyen, daha huzurlu çalışmak isteyen çiftçimizin elinden sımsıkı tutmaya devam edeceğiz. Kazancımızı, vefamızı artıracak ve çalışma azmimizi güçlendirecek bir projenin uygulanmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bunlar bizim ihtiyacımız olan şeyler. Şimdi diyoruz ki çiftçi, köylü milletin efendisidir. Efendi olmanın yolu, efendi kabul edilmekten geçiyor. Bu çiftçinin elinden tutmakla, gönlünü devletiyle milletiyle bu tür projelerle ısındırmaktan geçiyor." diye konuştu. 


DİYARBAKIR'A YARIM MİLYAR TL ÖDENEK GÖNDERİLDİ


İçme suyu olmayan köy kalmadığını anlatan Mutlu, bunun çiftçiye, köylüye verilen en önemli destek olduğunun altını çizdi. Cumhuriyetin, devletin her zaman vatandaşın yanında olduğunu belirten Mutlu, şöyle devam etti: "Ama son zamanlarda yapılan hizmetlerle, bizim de vatandaşın karşısında bir takım hususları anlatma ihtiyacı doğurmuştur. Her köyünde okulu, sağlık ocağı olan köyleri istiyoruz. Medeniyetin bütün nimetlerinden istifade eden köyleri istiyoruz. Muhterem hanımefendilerin evlerinde çamaşır makinesi istiyoruz, su olmadan bunu yapamazsınız. Her evde buzdolabı istiyoruz. Bütün bunlar ancak köylünün refah seviyesini artırmakla olur. Bu mikro ölçekli projelerin yanı sıra yapılan alt yapı yatırımlarının yanı sıra, büyük işlerin de yapılması gerekiyor." 

GAP kapsamında, sadece Diyarbakır'da 2012 yılına kadar 300 bin hektar alan sulamayı gerçekleştireceklerini vurgulayan Mutlu, DSİ yatırımlarının 6 kat artırılarak 100 milyon TL'ye çıkartıldığını söyledi. Mutlu, "Bu, sadece Diyarbakır'da harcanan paradır. GAP Eylem Planı kapsamında Diyarbakır'a 235 milyon TL devletin kasasından harcandı. Bunun yanında 250 milyon TL de genel bütçenin ödenekleri vardı. Yarım milyar TL Diyarbakır'ın daha bereketli daha mamur, daha huzur dolu şehir olması için bu şehir güzel insanlarına hizmet olarak harcanacak. İnşallah devletimiz çok daha fazlasını yapacak ve bu hızlı yürüyüş önümüzdeki yıllar itibariyle de devam edecek." bilgisini verdi.


VATANDAŞ BİR İNEKLE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR 


Ergani Kaymakamı Enver Ünlü de GAP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 2008 yılı yatırım programında yer alan Yeşilköy, Yolköprülü, Ortayazı, Yamaçlar, Otluca köylerinde GAP teknik personelinin köy merkezlerinde toplantı yaptığını, halkın ihtiyaçları ve öncelikleri tespit ettiğini söyledi. 

Projenin uygulandığı köylerdeki vatandaşların başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu anlatan Ünlü, "Mevsimlik tarım ve tarım dışı alanlarda işçilik yapılmaktadır. Köylerdeki hane halkı sahibinin yüzde 60'ının arazisinin olmadığı, işçilik ve ortaklık ya da mevsimlik işçilik olarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Bu nedenle sulu tarım kapsamında üretim imkânları bulunmayan bu 6 köyümüzde vatandaşlarımızın ortak talebi doğrultusunda bölgedeki kültür ırkı hayvan varlığını artırma amacıyla 40 çiftçimize dörder adet olmak üzere 160 adet süt sığırı verilmiş olup, hak sahiplerine tescil belgeleri teslim edilmiştir." diye konuştu. Bu tür projelere önem vereceklerini anlatan Ünlü, çiftçileri bir çatı altında birleştirerek ürün pazarlama konusunda kendilerine yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi. 


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.