TMO: Üstümüze düşeni yapacağız
GİRESUN Bir dizi incelemelerde bulunmak ve alımlarla ilgili son durumu görmek için TMO'nun Giresun Şubesi'niebir ziyarette bulunan Genel Müdür Kemaloğlu, burada basın mensuplarına TMO'nun geleceğe yönelik fındık politikasını açıkladı.
TMO 'nun 2006 yılında hükümetin verdiği görev kapsamında fındık alımına başladığını ve alımları 2 dönemdir sürdürdüğünü belirten Kemaloğlu, TMO'nun üreticiden 2006 yılında 162 bin ton, 2007 yılında ise 91 bin ton fındık alımı gerçekleştirdiğini belirtti. Buna karşılık TMO'nun fındık üreticisine 2006'da 600 milyon YTL, 2007'de de 400 milyon YTL'nin üzerinde ödeme yaptığını belirten Kemaloğlu, "üreticilere yönelik taahhütlerimizde bir aksama olmadı. ödemeleri 15-20 günlük periyotlar halinde yaptık. ödeme konusunda sorunumuz yok." dedi.
Kemaloğlu, yaşanılan bu süreçte sağlanan imkanlar çerçevesinde Fiskobirlik'e de 180 milyon YTL üzerinde kredi kullandırıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Fiskobirliğin var olmasını istiyoruz. Fiskobirlik üreticinin kurumudur. TMO ise bir müdahale kurumudur. TMO finansman sağlayabilir, ilave enstrümanlar geliştirebilir. Bu geçiş döneminde TMO üzerine düşeni yapacak. Ancak biz bu görevi, üreticinin kurumu olan Fiskobirlik'in yapmasını isteriz."
TMO olarak fındık alımlarını sürdüreceklerini anlatan Kemaloğlu, üreticinin kendilerine yönelişleri sürdüğü ve piyasada satılacak fındık bulunduğu sürece bu alımların da devam edeceğini vurguladı. Fındık alımlarıyla ilgili bir sorun olmadığını belirten Kemaloğlu şöyle konuştu: "Geçen yıl Mayıs ayına kadar alım yapmıştık. Bu yıl da aynı döneme kadar devam edebiliriz. Fındık piyasasının işleyişi biraz daha farklı olduğu için alım süreci daha uzun bir süreye yayılıyor. Bunun önemli bir sebebi de maalesef fındık alımlarının modern teknolojiyi uygun bir şekilde yapılamayışı. Bu anlamda, fındık piyasasında ileriye dönük uzun vadeli sorunları çözmek için bir hamle başlattık. Daha önce Trabzon'dan Düzce hattına kadar 150 bin ton kapasiteli modern depo yapıyorduk. Bu depoların kapasitesini 250- 350 bin ton arasında seviyeye çıkarmak için çalışma başlattık. Ayrıca yeni ilave depolar yapılması için de ihale hazırlığındayız. Burada amacımız, bölgedeki fındık üreticisinin, ürününü hasatla birlikte emanet edebilecekleri modern bir depolama sistemi oluşturmaktır."
Kemaloğlu, TMO depolarında bulunan fındıkların da piyasada ihtiyaç duyulana kadar satılmayacağını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.