Özbekistan'dan anti kriz programı
Özbekistan'da alınacak tedbirlerin kapsamında, öncelikle işletmelere ihracat desteği sağlanacak, bu bağlamda bir dizi uygun kredilerle ve vergi kolaylıkları sağlanacak. Ekonomik krize karşı daha iyi sonuçlar alınması adına bunun kararlılıkla uygulanacağı kaydedildi. 2009-2012 yılları için planlanan kriz programının öncelikli hedefi sosyal iyileşme olacak.
İHRACAT DESTEKLENECEK
Programla, ülke ekonomisinde hızlı bir modernizasyonun, uyumlu teknolojilerin geliştirilmesi, temel sanayinin iyileştirilmesi ve ihracata dayalı ekonomik canlılığın hedeflendiği aktarıldı.
Ülke ekonomisinin dünya ile entegre olmasına bağlı olarak global krizin Özbekistan ekonomisinde de etkisini hissettirdiği, bunda, ihraç edilen ürünlere talebin azalması ve ihraç edilen ürünlerin dünya pazarına daha düşük fiyatlarla aktarılmasının etkili olduğu kaydedildi.
Yeni anti kriz programıyla, ekonomik ve sosyal kalkınma çerçevesinde öncelikli olarak üretim sektörünün geliştirilmesine, fabrikaların teknik yapısının modernize edilmesine ve ihracata yönelik faaliyet gösteren işletmelerin teşvik edilmesine ağırlık verilecek.
Bu amaçla işletmelere yönelik, mali destek ve vergi indirimlerinin uygulanması, üretim maliyetlerinin düşürülmesine yönelik ek tedbirler alınacak. Enerji sektörünün geliştirilmesi, enerji tasarrufuna gidilmesi, iç talebin teşvik edilmesiyle üreticilerin desteklenmesi, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelere vergi kolaylığının sağlanması gibi önlemler de anti kriz programında yer alacak.
24 MİLYAR DOLARLIK YENİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLECEK
2012'ye kadar devam edecek anti kriz programı kapsamında ayrıca, ihracatın teşvik edilmesine yönelik yeni bir paket hazırlanacak. Bu çerçevede enerji, kimya, petrol-gaz, metalurji, tekstil, inşaat malzemeleri ve makine sanayi başta olmak üzere çeşitli sektörlerin geliştirilmesi amacıyla toplam değeri 24 milyar doları aşan 300 ayrı yatırım projesi hayata geçirilmeye çalışılacak.
Yatırım projelerinin 8 milyar 200 milyon dolarlık bölümünün iç kaynaklar, bir milyar 500 milyon dolarlık bölümünün Özbekistan İmar ve Kalkınma Fonu, 13 milyar 500 milyon dolarlık bölümünün ise yabancı yatırımcılar tarafından finanse edilmesi öngörülüyor. Bu projelerin hayata geçirilmesiyle 10 milyar 400 milyon dolarlık ek üretim ve 6 milyar 500 milyon dolarlık da ihracat artırımı hedefleniyor.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.