Konya Anadolu'nun üretim üssü
KONYA Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, Konya sanayiinin son yıllarda önemli mesafe katettiğini belirterek, ilin, büyük sanayi kuruluşlarının yanısıra 32 bin KOBİ'si ile Anadolu'nun üretim üssü haline geldiğini kaydetti.
KSO ile Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) işbirliğiyle düzenlenen 'Otomotiv Sektörü Açısından ABD Pazarı ve Giriş Stratejileri' konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
KSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen programın açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, Konya sanayii ve ekonomisi hakkında bilgi vererek, "Hızla büyüyen ekonomisi ve sektörel çeşitlilikte yakaladığı başarı ile son yıllarda yıldızı hızla parlayan Konya, büyük sanayi kuruluşlarının yanı sıra bünyesinde barındırdığı 32 bin KOBİ'si ile Anadolu'nun üretim üssü haline gelmiştir. Cazibe Merkezi konumundaki Konya, özellikle son on yılda kat ettiği gelişmeler sayesinde bugün bir KOBİ başkentidir, yarın ise bir Avrupa KOBİ merkezi olma yolunda önemli işaretler vermektedir" dedi.
Konya'nın son yıllardaki sanayi yatırımları ve gösterdiği istikrarlı yapısal gelişmesinin, bir çok ulusal ve uluslararası yatırımcının dikkatini çektiğini ifade eden Şahin, "Nitekim, Konya, Financial Times tarafından 'Geleceğin En İyi Yatırım Şehri' unvanını almıştır. Konya Sanayisi, 106 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracatı ile de ülke ekonomisinde büyük katma değer sağlamaktadır. Tarım ve tarıma dayalı sanayisi ile anılan Konya artık bir otomotiv yan sanayi üssüdür. Aynı zamanda da geniş ürün yelpazesine sahip Sanayisi ile de geleceğin Otomotiv üssü olmaya adaydır. Konya Sanayisi bu konuda gerekli alt yapıya sahiptir" diye konuştu.
Otomotiv sanayiinin, ülke ekonomisine sağladığı katma değerin, istihdam ve etkilediği diğer sektörlerle birlikte, ülke ekonomisinin bel kemiği olduğuna dikkat çeken Şahin, şunları söyledi:
"Konya sanayisi, lastikten cama, elektrik elektronikten demir çelik ve tekstile kadar pek çok sektörle iç içe olan otomotiv sanayisinin, geldiği nokta takdire şayandır. 80 değişik alanda üretim yapan Konya Sanayisi'nde, otomotiv yan sanayi sektör olarak ilk sıralarda yerini almaktadır. Otomotiv, Konya'nın lokomotif sektörü haline geldi. Bu kapsamda otomotiv sektöründe ana sanayi ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Bununla ilgili olarak otomotiv ana sanayinin Konya'ya yatırım yapması için her türlü altyapı imkanı vermeye hazırız. Konya Sanayi Odası üyelerinin uluslararası standartlarda otomotiv yedek parçası üretme kapasitesi bulunmaktadır. Hedefimiz ise; otomotivin yeni merkezi olmaktır. Bunun için en büyük arzumuz olan otomotiv ana sanayinin Konya'ya yatırım yapması için, gerek yurt içi, gerek yurt dışı otomotiv firmalarının üst düzey yetkilileriyle her platformda girişimlerimizi ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz."
Konya'nın, ABD'ye ihracatının Konya'nın genel ihracatının yüzde 5'ini oluşturduğunu anlatan Şahin, bu tür ikili görüşmeler ve ziyaretlerle Türkiye-ABD ticaret hacminin artacağı ümidini taşıdığını sözlerine ekledi. Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Federasyonu (ANSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı öner Boysan, Türkiye'nin, Afrika ile birlikte Asya, Pasifik ve Avrasya'yla yapılan ticaretlerle ihracatın arttığını belirterek, Türkiye'de siyasi istikrar dolayısıyla ilerlemenin sürdüğünü söyledi.
AKTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yöndem, çin'den yapılan bir bilgisayarın Newyork'ta kullanıcıya ulaştığını ve bu kullanıcının Yeni Delhi'den servis aldığını ifade ederek, küreselleşmenin önemine değindi. Globalleşen dünyanın iyi oyuncusu olmak için çalıştıklarını ifade eden Yöndem, "Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un 11 bin üyesi var. İki yıldır Türkiye için aralıksız çalışıyoruz. üretim kesimi biziz. İstihdamı biz yapıyoruz. İhracatıda biz yapmak istiyoruz" dedi.
Protokol konuşmaların ardından Türkiye-ABD Ticari İlişkileri konusunda DTM Dış Ticaret Uzmanı Salih çelik tarafından ayrıntılı bilgi verildi. Toplantı sonrasında Chicago Türk Amerikan Ticaret Odası Genel Sekreteri Serkan Aykan, KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin'e, ANSİFED Yönetim Kurulu Başkanı öner Boysan'a günün anısına hediye verdi. ABD'den gelen heyetle Konyalı sanayiciler birebir görüşme imkanı buldu.
Toplantı'ya KSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin, ANSİFED Yönetim Kurulu Başkanı öner Boysan, AKTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yöndem, DTM Dış Ticaret Uzmanı Washington Ticaret eski Müşaviri Salih çiçek, Accurate Parts Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı özcan Yabukoğlu, Ford Motor Company Nihai Montajdan Sorumlu Yöneticisi Rajesh Suthar, HUSCO Kalite Kontrol ve Global Tedarik Yöneticisi Numan Tugan, Chicago Türk Amerikan Ticaret Odası Genel Sekreteri Serkan Akyan, Konyalı sanayiciler ve işadamları katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.