15 ihracatçı firma savcılığa verildi

15 ihracatçı firma savcılığa verildi
Bakanlık, ürünlerinde kalıntı bulunan 15 ihracatçı firmayı savcılığa verdi  

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle 15 ihracatçı firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında, üreticinin yetiştirdiği ürünlerde kullandığı zirai ilaçlar hakkında yanlış beyan vermesi nedeniyle de 160 ihracatçıya 1,3 milyon TL ceza kesildi. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya'yla yaşanan meyve sebze krizinden sonra, bu ülkeye satılacak ürünlerde kullanılan zirai ilaçları belirlemek amacıyla 'Form-1 Belgesi' düzenleme şartı getirmişti. Bu belgede üretici üretim aşamasında kullandığı zirai ilaçları beyan ediyor. İhracatçı da bu beyan üzerine Rusya'ya ürün gönderiyor. İhraç edilen ürünlerde kalıntı çıkması halinde ceza ihracatçı firmaya kesiliyor. 

Üreticiden kaynaklanan sorunun faturasının ihracatçıya kesilmesine tepki gösteren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Kalıntı yüzünden savcılığa verilen üretici yok." dedi. Üreticinin kullandığı zirai ilaçları yanlış beyan etmesi yüzünden de 160 ihracatçıya 1 milyon TL'nin üzerinde ceza kesildiği bilgisini veren Satıcı, kalıntının faturasının ihracatçıya kesildiği gibi, üretim beyannamesi olan Form 1 belgesinden de ihracatçının sorumlu tutulduğuna dikkat çekti. Yanlış beyan veren üreticiye herhangi bir yaptırım uygulanmadığını ileri süren Satıcı, "İhracatçı ise kendisinden kaynaklanmayan sorundan dolayı önce savcılığa veriliyor. Ardından bakanlık tarafından en az 5 bin TL ile cezalandırılıyor. Üreticiye ulaşılamadığından dolayı hakkında herhangi bir işlem yapılmıyor." diye konuştu.

Satıcı, ihracatçının haksız bir cezayla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Doğrusu, insan sağlığına zarar veren şekilde üretim yapan üreticiyi cezalandırmak. Bu da ancak iyi tarım yapan üretici ayırmak ve üretimde insan sağlığını ön plana çıkarmakla sağlanabilir." 


RUBLEDEKİ DEĞER KAYBI İHRACATÇIYA 60 MİLYON DOLARA MAL OLDU


Birlik Başkanı Satıcı, Ruble'deki değer kaybının yaş meyve sebze ihracatına etkisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ise Rusya'daki devalüasyonunun sadece yaş meyve sebzede 60 milyon dolar kayba neden olduğunu aktardı. Satıcı, "Rusya, yaş meyve sebze ihracatı yaptığımız ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu ülkeye yılda 700 milyon dolarlık ürün satıyoruz. Rus tedarikçilerinden ortalama 150 milyon dolar sürekli alacağımız var. Kurdaki dalgalanmadan 60 milyon dolar zarar ettik. Rusya'da ürün fiyatlarının düşük olmasıyla bu rakam 100 milyon doları buldu." diye konuştu. Rus alıcıların dolar bulamaması nedeniyle ödemeleri aksattığını ifade eden Satıcı, Ruble'yle ticaretin başlamasıyla birlikte bu tür risklerin azalacağını dile getirdi. 


SON 10 YILIN EN KÖTÜ DOMATES SEZONU YAŞANIYOR


Birlik Başkanı, çiftçinin yüksek fiyattan dolayı gübre kullanımını azalttığını bunun da ürünün raf ömrünün azalmasına neden olduğuna işaret etti. Satıcı, şöyle devam etti: "Sezon başında yaşanan virüs sorunu da üretimin kalitesi ve rekoltesini olumsuz etkiledi. Şu anda özellikle domateste son 10 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz. Dolayısıyla domates üreticisi ve ihracatçısının desteklenmesi lazım." Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, krizden dolayı Avrupa'da tüketim azaldı. Bu da talep daralmasına yol açtı. Domatesin kilogramı 0,50 Euro'ya kadar geriledi. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.