AB fonuyla kefalin köftesi
Vanlı köylüler, Avrupa Birliği (AB) fonuyla kurdukları tesisle dünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularında yaşayabilen tür olan İnci Kefali balığının 'İci Köfte'sini yaptı. Gevaş Dereğazı-Altınsaç-İnciköy Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mirza Taran, 'Van balığı' dediği İnci Kefali'nin tek başına para etmediğini belirterek, köfte fikri sayesinde değer kazanacağına inandığını söyledi.
Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Dereağzı köylüleri yazın tarlada kışın ise 'deniz' diye adlandırdıkları Van Gölü'nde balık tutarak geçimlerini sağlıyor. Dereağzı köylüleri ilk olarak, balıkçılık yapan komşu köylülerle bir araya gelerek Gevaş Dereğazı-Altınsaç-İnciköy Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi'ni kurdu. Kooperatif daha sonra 2005 yılında bölgede faaliyete geçen AB hibeli Doğu Anadolu Kalkınma Programına (DAKP) balığın ekonomiye kazandırılması için 80 bin Euro'luk bir proje sundu. Projelerinin kabul edilmesinden sonra İnci Kefali'nin köylü kadınlar tarafından işlenerek köfte haline getirilmesi için tesis kuruldu. Köy yerinde kurulan işletmede şimdilik Dereağzı köylü kadınları, deneme üretim yapıyor. Tam faaliyete geçmek için Tarım Bakanlığından halen gerekli izinlerin çıkmasını bekleyen köylüler, izinler alınıp gerekli eksiklikler tamamlandıktan sonra işletme seri üretime geçeceklerini söylüyor. Tesis, günlük 500 kilo balığı işleme kapasitesine sahip.
Kooperatif Başkanı Mirza Taran, İnci Köftesi'ni marka haline getirmek istediklerini belirterek, "Deneme çalışmalarımız sürüyor. Hatta dış ülkelerden talep bile aldık." dedi. Balık ve inci köfte için Ermenistan'dan yoğun talep olduğunu ifade eden Taran, "İstanbul'da bağlantı kurduğumuz bir işadamı aracılığıyla bizden günde 500 kilo köfte ile 15 ton balık talepleri var. Eğer Türkiye, Ermenistan'la anlaşıp sınır kapısını açarsa Van balığının daha da değer kazanacağına inanıyoruz." diye konuştu. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.