VOB, dünyada ilk üçe girdi
Dünyadaki vadeli işlem borsalarının işlem hacimlerini inceleyen FOW Tradedata'nın Ocak ayı verilerine göre TL-Dolar vadeli sözleşmelerde gerçekleşen işlem miktarıyla VOB, döviz vadeli işlemler sıralamasında Brezilya'daki BM&F (Brazilian Mercantile & Futures Exchange) ve ABD'deki CME'den (Chicago Mercantile Exchange) sonra üçüncü sıraya yerleşti. Geçen ay 1 milyon 748 bin 350 kontratın işlem gördüğü VOB, böylelikle Rusya, Hindistan, İsrail, Kore gibi borsalarda işlem gören döviz vadeli kontratları geride bıraktı. VOB, aynı sıralamada Aralık ayında 9. sırada yer alıyordu.
FOW'un verilerine göre hisse senedine dayalı sözleşmelerde gerçekleşen işlem miktarında, VOB, IMKB 30 endeksine dayalı kontrat işlemleriyle 8. sıraya yükseldi. Ocak ayında 6.7 milyon 836 bin 732 adet IMKB 30 kontratının işlem gördüğü borsa, Aralık ayında anı sıralamada 14. sırada yer alıyordu.
Verilerle ilgili değerlendirmelerde bulunan VOB AŞ Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, VOB'un henüz çok genç bir borsa olmasına rağmen dünyadaki pek çok köklü vadeli piyasayı geride bırakarak Ocak ayında dünya üçüncülüğüne ulaştığını söyledi.
İlk kez dünya sıralamasında böyle bir seviyeye ulaştıklarını, bunun kendileri için çok sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Dönmez, Ocak ayı toplam işlem hacminde de 6.7 milyon adetle VOB tarihinin rekorunu kırdıklarına dikkati çekti.
VOB'un bu başarısında işlemlerden alınan borsa payının düşürülmesi ve borsa verilerinin ücretsiz yayınına geçilmesinin etkisinin olduğunu belirten Dönmez, bu sonuçta dövizdeki oynak yapının büyük etkisi olduğunu ifade etti.
Özellikle reel sektörün dış ticaret işlemlerinde döviz riskinden korunabilmek için vadeli ürünleri tercih ettiğini dile getiren Dönmez, kurlarda görülen dalgalanmanın yatırımcıyı VOB'a yönlendirdiğini, uzun bir süredir düşük devam eden döviz işlemlerinin hareketlilik kazandığını ifade etti.AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.