Görme engelliler için "para-ölçer"

Görme engelliler için "para-ölçer"
Görme engelliler için üretilen 'para-ölçer'in dağıtımı başladı  

1 Ocak 2009 itibarıyla kullanılmaya başlanan Türk Lirası banknot ve madeni paraların görme engelliler tarafından kolaylıkla tanınmasını sağlamak amacıyla üretilen 'para-ölçer'in dağıtımına başlandı. Görme engelliler, bu sayede Türk Lirası banknot ve madeni paraları ölçerek değerlerini kolaylıkla tespit edebilecek. 

'Para-ölçer'ler görme engellilere yönelik çalışmalar yürüten Türkiye Körler Federasyonu, Türkiye Görme Engelliler Federasyonu, görme engelli çocukların eğitim gördüğü ilköğretim okulları ile rehabilitasyon merkezleri ve bütün Merkez Bankası şubelerine gönderildi. Söz konusu federasyonlara üye olanlar, 'para-ölçer'lerini buralardan temin edebilecek. Üye olmayanlar ise Merkez Bankası şubelerinden temin edilebilecek. Para-ölçer'e bu kanalların hiç birinden ulaşamayan görme engellilere ise Merkez Bankası'na veya tanıtım kampanyasını yöneten Bersay İletişim Danışmanlığı'na telefon, elektronik posta ve benzeri yollarla başvuruda bulunmaları halinde, Türkiye'nin neresinde olurlarsa olsunlar, söz konusu ölçüm cihazı adreslerine teslim edilecek. 

Öte yandan görme engelliler, 'para-ölçer'leri olmadan da aşağıdaki özelliklere dikkat ederek Türk Lirası banknotları rahatlıkla tanıyıp kullanabilecek:

1. BOYUT FARKI: Farklı değerdeki banknotlar farklı boyutlarda basıldı. Türk Lirası banknotların ebadı, kupür değerinin büyüklüğüyle doğru orantılı. Banknotların uzun kenarında bir küçük kupüre göre 6 mm, kısa kenarında ise ikili grup olarak 4 mm fark oluşturuldu. En küçük kupür olan 5 Türk Lirası banknotun uzunluğu 130 mm, her kupürde 6 mm artışla, 200 Türk Lirası'nın uzunluğu 160 mm'dir. 5 ve 10 Türk Lirası'nın kısa kenarları 64 mm, 20 ve 50 Türk Lirası'nın kısa kenarları 68 mm, 100 ve 200 Türk Lirası'nın kısa kenarları ise 72 mm'dir.

2. KABARTMA NOKTALARLA KUPÜR SIRASI: 6 kupürden oluşan banknotların ön yüzlerinin sol üst kenarında, kupür değerine göre küçükten büyüğe doğru, Braille alfabesiyle 1'den 6'ya kadar sayı ile kupür sırasını gösteren kabartma noktalar yer alıyor. 

3. HOLOGRAFİK ŞERİT FOLYO: Banknotların ön yüzünde, bugüne kadar ilk kez kullanılan ve el temasıyla da kolaylıkla hissedilebilen holografik şerit folyo yer alıyor. 

4. KABARTMA BASKI: Ayrıca, Yeni Türk Lirası banknotlarda olduğu gibi, bütün Türk Lirası banknotların ön yüzünde parmakla hissedilebilen kabartma baskı uygulamasına, artırılarak devam edildi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.