Konak RAM'dan günübirlik rapor
Türkiye'nin ilk ve en büyük rehberlik araştırma merkezi olan Konak Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM), daha önce altı ayda verdiği raporları şimdi günübirlik vermeye başladı.
Günde 50-60 vaka inceleme kapasitesine sahip olan Konak RAM, 2007-2008 eğitim öğretim yılında 5 bin 214 vaka inceledi.
Bunlardan 864'ünün normal sınıfta kaynaştırma eğitimine, 108'inin iş eğitim merkezine, 3 bin 58'inin özel eğitim rehabilitasyon merkezlerine, 77'sinin eğitilebilir çocuklar ilköğretim okuluna, 62'sinin iş okuluna, 42'sinin eğitim uygulama okuluna, 63'ünün normal okullar bünyesindeki özel eğitim sınıfına, ikisinin görme engelliler ilköğretim okuluna, ikisinin işitme engelliler ilköğretim okuluna, dokuzunun otistik çocuklar eğitim merkezine, ikisinin bağımlı otistik çocuklar eğitim merkezine ve 25'inin bilim sanat merkezine gitmesi için teşhis koyuldu.
Konak RAM Müdürü Rasim Eren, "İncelenen vakalardan 900'üne çeşitli konularda rehberlik yapılmış ya da inceleme sonucunda normal zeka seviyesinde bulunmuştur." dedi.
Konak RAM'da, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce geliştirilen ve uluslararası standarta sahip olan WISC-R, Stanford Binet ve Leiter testlerinin en çok kullanan ölçme araçları olduğuna dikkat çeken Müdür Eren, "Merkeze başvuran vakaların çoğuna bu testlerle teşhis koyulmakta. Bizde incelenen vakalar, her gün saat 15.00'te toplanan ve bütün uzmanların üyesi olduğu Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu'nda en ufak ayrıntılarına kadar görüşülerek karara bağlanmaktadır." şeklinde konuştu.
Bir milyondan fazla nüfusa hizmet ettiklerini anlatan Eren, eskiden de randevuyla çalıştıklarını ancak beş altı ay sonrasına gün verdiklerini hatırlattı.
Geçen yıl ekim ayında Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün personel desteğiyle randevu sisteminden vazgeçtiklerini kaydeden Eren, "Kurumumuza gelen vakalar aynı gün incelenmekte ve birkaç gün içinde özel eğitim değerlendirme kurulu raporu düzenlenerek velilere teslim edilmektedir." ifadesini kullandı.
17 psikolojik danışman ve 24 personelle hizmet verdiklerini anlatan Müdür Rasim Eren, İzmir'in en tecrübeli ve en büyük "krize müdahale" ekibine de sahip olduklarını anlattı.
Bu ekibin eğitiminin devamlı yenilendiğini vurgulayan Eren, şunları söyledi: "Son olarak 2008-2009 eğitim öğretim yılı başında Aliağa ilçesinde meydana gelen ve ilimizi yasa boğan öğrenci servisi kazası sonrasında ekibimiz, 12 personelle yaklaşık 15 gün öğrencilere ve velilere yönelik çalışma yaptı. Bu sayede veli ve öğrenciler, kısa sürede sosyal yaşama tekrar uyum sağladı."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.