Besiciye müjde

Besiciye müjde
Et Balık, asker için 200 bin büyükbaş hayvan alacak  

Et ve Balık Kurumu (EBK) besicinin yüzünü güldürecek bir adım attı. Kurum, Mehmetçiğin 30 bin ton et ihtiyacını karşılamak için 200 bin büyükbaş hayvan alacak. Yüzde 20 peşin, 1 ay vadeli yapılacak alımlar için EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş çiftçiye seslendi: "200 bin besi hayvanı alacağız. Her gün her ay çiftçiden büyükbaş hayvan alacağız. Bunun için besicinin ahırının dolması gerekiyor." Et kombinalarında her gün kesim yapacaklarını belirten Ulubaş, hayvan alımlarıyla 7 bin çiftçi ailesine sürekli gelir desteği sağlayacaklarını belirtti. 

Genel Müdür Ulubaş, 2005 yılında özelleştirme kapsamından çıkarıldıktan sonra besicinin ekmek kapısı olan EBK'nın projelerini CİHAN'a anlattı. Kurumun özelleştirme süresine girmesiyle çiftçinin pazar bulamadığını, ahırların boş kaldığını dile getiren Ulubaş, özelleştirme kapsamından çıkarıldığında ise çiftçinin elinin güçlendiğini ifade etti. "Biz hayvan almaya başladığımız için sürdürülebilir pazar bulmakta rahatlayan çiftçiler yeniden ahırları doldurmaya başladı." diyen Ulubaş, Kurum'un Türk Silahlı Kuvvetleri'nin et ihtiyacını karşılamaya başlamasıyla garanti pazar olduklarını vurguladı.

TSK ile EBK arasında yapılan ihaleyle ordunun kırmızı ve beyaz et ihtiyacını kendilerinin karşılayacağını aktaran Ulubaş, "20 bin ton kırmızı, 10 bin ton beyaz et üreteceğiz. Bu ihtiyacı karşılamak için 200 bin hayvan alacağız." dedi. 

Söz konusu alımlarla garanti pazar olduklarını dile getiren Genel Müdür, besiciye bir müjde daha verdi: "Şu anda yüzde 10 peşin 1 ay vadeli olarak bunların parasını ödüyorduk. Bu yıl yüzde 20 peşin daha kısa vadeyle alım yapacağız. Fiyatı, peşin ödemeler ve taksitlere göre belirleyeceğiz. 4 ayda bir besi hayvanı alacağız. Hayvanı yetiştiren, eti taşıyan para kazanacak. Sektör hareketlenecek." 


KRİZİ BAHANE EDİP ET FİYATINI 8,8 LİRAYA ÇEKENLER OLDU


Kurum olarak sadece Mehmetçiğin et ihtiyacını karşılama amacı taşıdıklarını söyleyen Ulubaş, "Et Balık özel sektöre rakip olmayacak. El ele orta Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya teknoloji götüreceğiz. Müteşebbisin yanında olacağız. Engellemeyeceğiz." diye konuştu. 

Türkiye'de 450 bin ton kayıtlı kayıtsız 400 bin ton civarında et üretimi yapıldığını kaydeden Ulubaş, EBK'nın 20 bin tonla bu üretimin yüzde 2,5'una karşılık geleceğine işaret etti. Genel Müdür, özel sektörle işbirliği içinde çalışacaklarını yineleyerek, "Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum, Diyarbakır, Van, Bingöl, Ağrı kombinelerinde bıçak parasına özel sektörün hayvanlarını kesip soğuk hava depolarında saklayıp soğuk hava zincirli tırlarımızla sevk edeceğiz. Onun da sadece mazot parasını alacağız. Hem özel sektör hem bizim sürdürülebilir pazar olacağımıza inanıyorum." dedi. 

Özel sektöre bu türlü desteğe rağmen çiftçiyi mağdur edecek adımlar atanları da eleştiren Ulubaş, krizi bahane ederek etin fiyatını 8,8 liraya çekenlere tepki gösterdi. "Krizi bahane ederek 8.8 Türk Lirası'na fiyat çekenler oldu. Biz hiçbir şekilde çiftçinin elindeki hayvanların fiyatlarının düşürmeyeceğiz. Yanlarında olacağız. 9 TL'ye almaya devam edeceğiz. Çiftçinin kapımıza getirdiği hayvan geri dönmeyecek." şeklinde konuştu. 


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.