Kuraklık böcekleri artırınca...

Kuraklık böcekleri artırınca...
Orman Genel Müdür Yardımcısı Ulukanlıgil: "Yaşanan kuraklık nedeniyle sayıları artan böcekler ormanlara daha fazla zarar veriyor"

Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ulukanlıgil, küresel ısınmaya bağlı kuraklığın ormandaki ağaçları zayıf düşürdüğünü belirterek, böceklerin eskiye göre daha fazla çoğaldığını ve ormanlara büyük zarar verdiğini söyledi. 

Ormanlara zarar veren böceklerle daha etkin ve daha bilimsel çalışmalarla mücadele için Orman Genel Müdürlüğü tarafından Mersin'de geniş katılımlı bölgesel eğitim toplantısı düzenlendi. 

Toplantıda konuşan Ulukanlıgil, dumansız yangın denilen bu böceklerin bazı bölgelerde orman yangınlarının bazen 10 kat üzerinde zarar verdiklerini vurguladı. 

Son yıllarda genel müdürlük olarak bu konularda bilimsel çalışmalara ağırlık verdiklerini belirten Ulukanlıgil, "Orman fakülteleri ile işbirliği yapılarak bu böcekleri yiyen faydalı böcekler üretiyoruz. Bunun için 55 adet laboratuvar tesis edilerek 55 bin adet callasoma (terminatör böcek) üretildi. Önümüzdeki dönemde miktarı çoğaltarak, her işletmede bir laboratuar tesis edeceğiz." dedi. 

Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kanat ise yapılan işbirliği ile böceklerle mücadelede önemli başarılar sağlandığını söyledi.

Böceklerin verdiği zararın felaket seviyesine ulaşmadan önlenmesine için böceklerin yayılma ve zarar durumlarını gösterir haritalar düzenleneceğini anlatan Kanat, "Türkiye'ye komşu ülkelerdeki ciddi böcek zararları nedeniyle komşu ülkelerdeki böceklerle mücadeleye katılmamız gerekiyor." diye konuştu. 

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, tanıtım ve çalışmalarına ait slâytlı bilgilendirme sunusu yaptı. Gözükara, orman zararlıları ile mücadele kapsamında 4 laboratuarda zararlı böcekleri yiyen faydalı böcekler üretildiğini kaydetti. 

Gözükara, faydalı parazitler için 2008'de 209 adet, 2009 yılında 265 adet adacık tesis edildiğini ifade etti. 

Konuşmaların ardından Doç.Dr. Mehmet Kanat'ın böceklerin biyolojisi ve mücadele metotları büroda verdiği eğitimden sonra arazide bu nazari eğitimin uygulaması çalışmaları yapıldı. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.