Kuruyan Akşehir Gölü, kirazın kimyasını bozdu

Kuruyan Akşehir Gölü, kirazın kimyasını bozdu
Akşehir gölünün kuruması üzerine ihracatından büyük gelir elde edilen Napolyon kirazının aroması ve kalitesi önemli oranda azaldı.

Gölün havadaki nem oranına büyük katkı sağladığını ifade eden yetkililer, gölün kuruması nediniyle kirazın rekoltesinde büyük düşüş yaşandığını belirterek, bunun sonucu olarak da kiraz fiyatında gerileme yaşandığına dikkat çekti. 

Napolyon kirazıyla ünlü Akşehir'de normal şartlarda yılda yaklaşık 15 bin tona yakın kiraz üretiliyor. Akşehir'de bulunan 140 bine yakın ağaçtan elde edilen Napolyon kirazı, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Kiraz ihracatından yılda ortalama 10-12 milyon dolar gelir elde edilirken, son yıllarda ihracatta büyük kayıplar yaşanıyor. Çiftçiye önemli bir gelir kaynağı sağlayan Napolyon kirazından son yıllarda istenilen verim alınamıyor. 

Akşehir İlçe Tarım Müdürü Bahri Karaman, Akşehir'de üretilen kaliteli Napolyon kirazının, İsveç, Hollanda, İtalya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Bölgede üretilen Napolyon kirazının tamamına yakınının ihraç edildiğini dile getiren Karaman, kiraz üretiminin Akşehir'de önemli bir geçim kaynağı olduğunu, çiftçilerin bu üründen hatırı sayılır düzeyde gelir elde ettiklerini belirtti. Akşehir'de yılda ortalama 10 bin ton Napolyon kirazı üretildiğini dile getiren Karaman, geçen yıl bölgede yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle kiraz üretiminin yaklaşık 2 bin tona kadar düştüğünü ifade etti. Kuraklık sonucu geçtiğimiz yaz Akşehir Gölü'nün tamamen kurduğunu anlatan Karaman, şunları kaydetti: ''Akşehir'de yetişen ünlü Napolyon kirazına kendine has lezzetini Akşehir Gölü veriyordu. Göl kuruyup havadaki nem oranı yüzde 70'lerden yüzde 40'lara düşünce kirazın aroması ve kalitesi de önemli oranda azaldı. Bu da kirazın tadında, görünümünde, iriliğinde önemli bir düşüşe neden oldu. Kirazda verim ve kalitenin yeniden artması için kuruyan Akşehir Gölü'nün eski günlerine kavuşması gerekiyor. Kış döneminde düşen yağışlar Akşehir Gölü'nde bir miktar yüzeysel su birikmesini sağladı. Ancak bu su muhtemelen yaz aylarıyla birlikte buharlaşarak yeniden kaybolacak." 


SICAK NEDENİYLE ARILAR DA ÇALIŞMADI 


Karaman, geçen yıl kirazın çiçek döneminde havaların çok sıcak olduğunu, bunun da verimi olumuz yönde etkilediğini belirterek, ''Hava sıcaklığı 28 dereceye kadar çıktı. Bu sıcaklık dişicik tepesinin hemen kurumasına yol açtı ve meyve tutumunu olumsuz etkiledi. Arılar da sıcak nedeniyle çalışmayınca kiraz verimi düşük oldu'' diye konuştu. Geçen yıl istenen irilikte ve gösterişte olmayan kirazın rekolte azlığına rağmen kilogramı yaklaşık 2.5 TL'den satıldığını anlatan Karaman, önceki yıllarda ise Akşehir kirazının fiyatının 3 TL'den aşağı düşmediğini vurguladı. Kaliteli Napolyon kirazı üretiminin Akşehir tarımı için büyük önem taşıdığını dile getiren Karaman, bölge çiftçilerinin Akşehir Gölü'nün yeniden canlanmasını ve etkisinin ürünlerine yansımasını beklediğini söyledi. 


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.