Şimşek: İşsizlik, mesleksizlikten kaynaklanıyor
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de işsizliğin hâlâ en önemli problem olduğunu söyledi. Bununla birlikte Türkiye'deki işsizliğin önemli ölçüde 'mesleksizlik' meselesi olduğunu vurgulayan Şimşek, hükümet olarak çözümü de bu çerçevede ortaya koyduklarını söyledi. Şimşek, "Şimdi eğitimde kaliteyi artırmanın peşindeyiz. Onunla ilgili bir reformun peşindeyiz, inşallah bu dönemde oda gerçekleşecek. Türkiye'nin ihtiyaçlarını, rekabet gücünü ve dünyanın ihtiyaçlarını ve rekabet gücünü dikkate alan bir eğitim sistemine ihtiyacımız var." dedi.
Gaziantep'te faaliyet gösteren Eruhlular Derneği'ne misafir olan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in gündeminde işsizlik vardı. İşsizliğin çözümü adına önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Şişmek, "Önemli olan sorunları kökünden çözmek. Sokakta bana gelip, 'Bakanım işsizim' diyorsunuz. Tabiî ki bu beni üzüyor. Ama önemli olan bunun ötesine geçmek. Bunu köklü bir şekilde çözebilmek." dedi.
Krizin, Türkiye'ye özgü sorunlardan dolayı kaynaklanmadığını belirten Şimşek, dünyanın 1929'daki büyük buhrandan bu yana en büyük buhranlardan birini yaşadığının altını çizdi, bütün dünyada ihracatın ve üretimin düştüğünü ve işsizliğin arttığını kaydetti. İşsizliğin çözümü için yaptıklarını da şöyle anlattı:
"Her şeyden önce ön teşhisi iyi koymak lazım. Türkiye'de işsizlik önemli ölçüde mesleksizlik problemidir. Eğer biz insanımızı zamanında iyi eğitebilseydik, profesyonel ve dünya çapında meslekler kazandırabilseydik. Vatandaşımıza talep sadece Türkiye ile sınırlı kalmaz, dünyanın her yerinden talep olurdu. Nitekim Türkiye'de, bu dönem hariç bu dönem sıkıntılı geçiyor. Bol bol ilan görüyorsunuz. Nitelikli insan arayışı var. Ama maalesef o nitelikli insan yok. Bu nedenle biz 2-3 aşamalı bir planı uygulamaya koyduk. Eğitime önemli katkılar verildi. İnsana yatırım yapılıp, insan stokunun kalitesini yükselterek dünya ile rekabet edebiliriz. O zaman katma değeri yüksek ürünlere geçebiliriz. Bangladeş ile rekabet etmek zorunda kalmayız. Tam aksine ürettiği ürünlerle dünyanın en geniş pazarlarına en iyi kalitede giriş yapabiliriz. Bütün okullarımızda şimdi bilgisayar alt yapısı var. Neden, çocuklarımız çağdaş eğitime kavuşsun diye. Biz Türk Telekom, Cisco, Microsoft gibi birçok firma ile çalışmalar yapıyoruz. İçerik geliştiriyoruz. Hakkari'deki çocuğumuz ile Eruh'taki çocuğumuzda, Gaziantep ve Edirne'deki çocuğumuz, bilgisayar ortamında, internet ortamında geniş bant internet sayesinde aynı içeriğe ulaşabilecek. En önemlisi dünya ile iletişim kurabilecek. Hem açık toplum hem de rekabet açısından çok önemli. Herkes şunu çok iyi biliyor, uzun dönemde eğitimin kalitesiyle eğitimin seviyesi ile büyüme arasında çok yakın ilişki var. Yani bugün bizim eğitime koyduğumuz 1 kuruşluk, 1 liralık kaynak, bize 40 yıl sonra 20 yıl sonra dönecek."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.