TZOB: Elma üretimi giderek düşüyor

TZOB: Elma üretimi giderek düşüyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), üretilen elmanın pazarlanamamasından dolayı iç piyasada fiyatın devamlı düştüğü ve üretimin giderek azaldığını açıkladı.

TZOB tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 2.5 milyon ton üretimi gerçekleştirilen elmanın sadece binde 3'ünün ihraç edilebildiği belirtildi. Açıklamada, son yıllarda bodur ve yarı bodur elma çeşitlerinin dikilmesi ile bahçelerin yenilendiği, tüketicinin de talebinin daha yoğun olduğu yeni yeni elma çeşitlerinin üretildiği, ancak üreticinin emeğinin karşılığını alamadığına işaret edildi. 

Elma üreticilerinin en büyük sorunu başta pazarlama ile birlikte depolama imkanlarının yetersizliği; paketleme, ambalajlama ve sınıflandırma işlemlerinin eksikliği olduğu ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Ülkemizin depolama kapasitesi yetersiz olup, elma üretimimizin yarısı depolara girmemekte ve adi depolarda muhafaza edilmektedir. Bu da elma kalitesinin çabuk yitirilmesine neden olmakta, ürünün önemli bölümünün hasadı takiben iç pazara sunulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu elmalar marketlerde, depolarda saklanmış ithal edilen ürünlerle aynı anda satışa sunulmakta olup çok düşük fiyatlara rağmen alıcı bulmakta zorlanmaktadır. Tüm bu sorunlar karşısında çıkış yolu bulamayan elma üreticisi elmasını pazarlayamamaktadır. Geçen yıl 65-90 Ykr/kg olan elma fiyatları bu yıl 47 Ykr/Kg kadar gerilemiştir. Meyve suyu fabrikaları ise stoklarının yeterli olduğunu belirterek alım yapmak istememektedirler. Geçen yıl 25 Ykr/Kg'dan elma alan fabrikalar bu yıl 8-9 Ykr/Kg'dan almaktadırlar."

Türkiye'nin dünya elma üretiminde üçüncü sırada iken elma üreticisinin yeterli geliri elde edememesi ve üretim aşmasında yaşanan sorunlar karşısında altıncı sıraya gerilediğine işarete edilen açıklamada, elma üretiminde Türkiye'nin ilk sıralarda yer alabilmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

- Girdi fiyatları çok yükselmiştir. Üreticiler artık maliyetlerini düşürmek için girdi kullanımını azaltma yoluna girmişlerdir. Girdilerin azalması demek alitenin, verimin düşmesi demektir. Bu nedenle girdilere yeterli destek verilmelidir.

- Üretilen 2,5 milyon ton elmanın sadece yüzde 0,3'ü ihraç edilebilmektedir. Elma ihracatının artırılması gerekmektedir. İhracat denilince sadece AB akla gelmemeli, diğer pazarlarda dikkate alınarak bir pazar araştırması yapılmalıdır. Bunun için geçmiş yıllarda verilen ihracat iadesi desteği yeniden uygulanmalıdır.

- Uluslararası fuarlarda ülkemizde üretilen elma çeşitlerimiz tanıtılmalıdır.

- Soğuk hava ve atmosfer kontrollü depoların yetersiz olması nedeniyle ürün kayıpları fazla olmakta ve üretici hak ettiği geliri elde edememektedir. Bu nedenle soğuk hava ve atmosfer kontrollü depoları sayısı artırılmalıdır.

- Depolamanın teşvik edilmesi bakımından, soğuk hava depolarında elektrik ücretleri düşürülmelidir.

- Üretici birliklerinin aktif olabilmesi için gerekli destekler verilmeli, pazarlama kolaylığı sağlanması bakımından Kanunda gerekli değişiklik yapılmalıdır.

- Ülke içi tüketimi artırmak amacıyla elmanın yararları ve kullanım alanlarının anlatıldığı tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır.

- Ülkemizde meyve suyu sanayi son yıllarda gelişme göstermiştir. Elmanın meyve suyu sanayinde kullanımının artırılması sağlanmalıdır.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.