Merkez Bankasına eleştiri

Merkez Bankasına eleştiri
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nı (MB) eleştirdi.

İZMİR Belirlenecek sanayi teşviklerini oluşturma kapsamında İzmir'e sivil toplum kuruluşlarını dinlemek üzere gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nı (MB) eleştirdi. Bakan Çağlayan, "Bağımsızlık demek, ekonomiden bağımsızlık anlamına gelmez; ihracatçının, üreticinin evinin yıkılması anlamına gelmez" dedi.

İzmir Ticaret Borsası'ndan (İTB) sonra İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (İESOB) ziyaret eden Çağlayan, halk arasında "Hipermarket Kanunu" olarak bilinen Süpermarket Kanunu'nu üç ay içinde çıkaracaklarını söyledi.

Ziyaret sırasında İTB Başkanı Aydın Kesen'in döviz kurları ve faiz oranlarıyla ilgili eleştirisi üzerine MB, kur ve faiz denince kendisinin konuşmadığını dile getiren Bakan Çağlayan, "Çünkü ben konuştum, siyasi olduğum için konuşamayacağımı söylediler. ABD Merkez Bankası da o sırada faizleri düşürüyordu. Hiç olmazsa orası talimat veriyor demediler" şeklinde konuştu.

Kendisinin ekonomiden gelen bir insan olduğunu ve 42 yılının sanayide geçtiğini dile getiren Zafer Çağlayan, ABD Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun istihdam verilerini ve büyüme rakamlarını gördükten sora karar alıp FED faiz oranlarını düşürdüğünü hatırlattı. Çağlayan, "Ben ABD Merkez Bankası ile ilgili konuştum, buradakiler ne dediğimi anlar. Kimsenin egemenlik alanına girmek gibi bir düşüncem yok. Benim işim bana yetiyor. Bu konuda mutlaka ihracatçımızının sıkıntısı var fakat tek başına bir faktör değil, İthalat noktasında ciddi sıkıntılar var. Bir puanlık faiz, 2.5 katrilyonluk bir rakamı ilgilendiriyor" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı, İTB Başkanı Kesen'in dile getirdiği problemleri de not alarak gerekli çalışmaları yapacağını belirtti. Kesen, sıkıntılarını tarımda işletme ölçeği, kuraklığın Ege Bölgesi'ne etkileri (Küçük Menderes ve Gediz havzalarının kuraklık yardımı dışında kalması), pamukta prim sisteminin uygulanması, ürün borsaları lisanslı depoculuk, zeytin ve zeytinyağı sektöründe tağşişli ve açıkta yağ satışları, bakliyat ürünlerinde KDV oranlarının yüzde 8'den 1'e çekilmesi, süt ve mamullerinde kullanılan ithal katkı maddelerinin sağlığa zararları, döviz kurları ve faiz oranları şeklinde sıraladı.

Daha sonra İESOB'yi ziyaret eden Bakan Çağlayan, Yönetim Kurulu Başkanı Zekiriya Mutlu'dan esnafın isteklerini dinledi. Süpermarket Kanunu'ndan bahseden Bakan Çağlayan, bu işin içinde taraf olarak üretici, tüketici ve esnafı olduğunu belirterek, "Karşımıza yüzde 100 anlaşarak gelin. Olmazsa yüzde 51 anlaşarak gelin dedik. O da olmazsa hükümet olarak en geç 2008 yılının ilk iki ayı içinde bu kanunu çıkaracağız." dedi. Çağlayan, terör ve Kuzey Irak konusunun gündemde tutmanın yanlış olduğuna da değinerek, bu şekilde yatırımcıların ülkeden kaçırıldığına dikkat çekti. Bakan Çağlayan ayrıca 5362 sayılı kanundaki esnafın aleyhine durumların kaldırılacağı müjdesini de burada verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.